blog

Nejúspěšnější knihy roku 2011

10.01. 2012

Mafie, hřbitovy a jablka. To jsou věci, které ovládly loňský knižní trh. Zní to strašně, ale mějme radost! Nejprodávanější knihy za loňský rok jsou totiž knihy českých autorů. A to je velmi dobrá zpráva.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Které knihy se v loňském roce nejvíce prodávaly v Čechách? V žebříčku SČKN figurují jména předních českých spisovatelů. Nejprodávanější knihou roku byly Nové povídky Zdeňka Svěráka, za nimi v těsném závěsu Mafie v Praze Michala Viewegha. Po nich následují Pražský hřbitov Umberta Eca a autobiografie Steva Jobse od Isaacsona Waltera (to jsou ta jablka, chápete, ne?). Líbáš jako ďábel Marie Poledňákové pětici nejprodávanějších titulů loňského roku uzavírá.

Kniha roku LN

I tento rok oslovily Lidové noviny na 200 odborníků, vědců, nakladatelů a spisovatelů, aby za sebe vybrali 3 knihy, které je v tomto roce nejvíce oslovily. Prvenství získal Pražský hřbitov Umberta Eca, druhou nejoblíbenější knihou bylo pak hromadné vydání Shakespearova Díla v překladu Martina Hilského a stříbrnou pozici získala kniha Torst. Dvacet let nakladatelství.

 

Kniha serveru iLiteratura.cz

Ecův Pražský hřbitov zabodoval i u redaktorů server iliteratura.cz. Za další povedené tituly roku 2011 byly označeny např. Michel Houellebecq s jeho Mapou a územím, Cormac McCarthy s Vnější tmou, Herta Müllerová se Srdcí bestie nebo Vladimír Nabokov a jeho Bledý oheň. Kromě těchto známých titulů portál také označil jako nejlepší knihy předešlého roku méně známé autory, jako například knížku Holubi vzlétají od Melindy Nadj Abonji.

 

Reflex.cz

Nejlepší knihy roku 2011 zveřejnily i redaktoři časopisu Reflex. Objevují se mezi nimi Kobold Radky Denemarkové či Boletus Arcanus Miloše Urbana. Co doporučují jednotliví členové redakce si můžete přečíst v jiném článku.

 

 

Zahraniční žebříčky

Své žebříčky nejúspěšnějších či nejzajímavějších knih samozřejmě zveřejnily i zahraniční magazíny. Deník The New York Times vydal žebříček Nejzajímavějších knih roku 2011. Doporučení k přečtení toho nej z minulého roku otiskl také The New Yorker. Časopis Globe vydal 100 nejlepších knih roku 2011. Pozadu nezůstal ani The Washington Post s jejich seznamem Nejlepších knih roku 2011. Svůj seznam bestovek publikoval i The Economist. Financial Times označil knihu Poor economics autorů Abhijit Banerjeea a Esther Duflo za nejlepší business knihu roku.

Čtěte také  Jak na knihy Annie Ernaux?

 

TIP! Zajímá vás, co se v roce 2011 v literatuře stalo podrobněji? Přečtěte si výborný článek Rok 2011 v literatuře serveru Literární.cz, kde se měsíc po měsíci dozvíte vše o autorech samotných, literárních cenách a jiných činnostech, související s literaturou.