blog

Neviditelný dopaden

17.04. 2012

Ačkoli jsme byli v poslední době svědky boomu detektivek ze severských zemí, Mari Jungstedtová se se svým Neviditelným rozhodně nesnaží svézt na vlně popularity a má co nabídnout. Autorka tráví každý rok dovolenou na ostrově Gotland, který se stal dějištěm jejích příběhů. Společnou mají i postavu policejního komisaře Anderse Knutase.

Švédská Agatha Christie nám tentokrát naservírovala svižnou detektivku, od které se pravděpodobně hned tak neodtrhnete. Z osobní zkušenosti musím uznat, že se dá přečíst jedním dechem. Autorka si nepotrpí na zdlouhavé popisy, ale postavy a vztahy mezi nimi jsou vykresleny velice detailně a věrohodně. Stejně tak popis a fungování policejních složek a chodu redakce švédských novin.

Detaily, detaily, detaily

Za velký klad považuji i to, že každá z důležitějších postav má svůj vlastní život, do kterého jí vražda zasahuje a  výrazně jej komplikuje. Celý příběh se tedy stává daleko uvěřitelnějším a snáz vás vtáhne do děje. Na své si přijdou i puntičkáři, součástí knihy je totiž slovník se správnou výslovností jmen a míst.

Sérii vražd odstartuje nalezení ženského těla s velkým množstvím ran od sekyry a s kalhotkami v ústech. Gotland je šokován a případu se okamžitě ujímá policejní komisař Anders Knutas. Za podezřelého je označen přítel oběti, který se se svou přítelkyní minulou noc pohádal a uhodil ji. Brzy však dojde k nálezu druhé oběti. Vražda je totožná, ale vrah stále chybí, neboť přítel první oběti byl v noc vraždy ve vazbě. Panika na ostrově Gotland stoupá a třetí vražda ji jen znásobí.

Strach v Gotlandu

Policie ani kriminální reportér Johan Berg vyslaný na ostrov švédskou redakcí netuší, kdo by mohl být vrahem. Nemají žádné další podezřelé v Gotlandu ani ve Stockholmu a média i veřejnost tlačí na odhalení vraha. Policie stále neprokázala, že by oběti měly něco společného. Řádí snad v Gotlandu opravdu sériový vrah? Kdy se podaří dopadnout vraha a vyřešit případ? A dokáže to komisař Knutas vůbec?

Čtěte také  Jablka ze stromu nepadají: Záhadné zmizení, rodinná tajemství a (ne)jeden tenisový úder

Kniha je napínavá do poslední stránky.

Nechybí jí boj, láska, tajemství, falešné stopy ani vrah, kterého asi jen tak neuhodnete.

Zkrátka vše, co má pořádná detektivka mít. 

 

Překlad: Karolína Kloučková

Vydalo nakladatelství Kniha Zlín

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.