blog

Jak to bylo s Camelotem doopravdy

27.06. 2012

Ponořte se do středověkého dobrodružství. Vaším průvodcem bude nalezenec Dulak, který slouží v kuchyni krále Artuše jako pomocník. Dulak chtěl vždy být rytířem a někde uvnitř sebe cítil, že se mu ten sen jednou splní. Od jisté doby má dojem, že jeho posláním není jen nalévání vína rytířům kulatého stolu. Avšak jeho pěstoun Tander ho pokaždé svými nadávkami a krutostí vrátí zpátky na zem.

Přátele by Dulak spočítal na prstech jedné ruky, mezi své nejbližší počítá psa Wolfa a starého vrchního kuchaře Dagdu. Život na Camelotu není ani zdaleka tak idylický, jak by se mohlo zprvu zdát. Mordred se snaží vyvolat spor s Artušem, když trvá na tom, že chce přejít přes území, kde se nachází Camelot.

Artuš ale jako správný hrdina odmítá a je připraven chránit obyvatelstvo, které v něj věří, ať je cena jakkoli vysoká. A časem se ukáže, že cena je mnohem vyšší, než mohl kdokoli domýšlet. Statečnost rytířů je obrovská, ale poradí si obyčejní lidé s černou magií, která na ně číhá?

Právě v okamžiku, kdy začne Mordred usilovat o vládu nad Camelotem, se objevuje Stříbrný rytíř, který vládne obrovskou silou a zkušenostmi a všechny nepřátele pobije. Statečný zachránce se však vyhýbá Camelotu velkým obloukem. Objeví se jen tehdy, když je vidno, že si bez něj lidé neporadí a už to vypadá, že zlo zvítězí.

Kouzlo grálu je prvním dílem trilogie Legendy o Camelotu. Na první pohled pomalejší začátek je brzy vyvážen akcí a nečekanými zvraty. Středověk není jen špína, chudoba a války, ale také láska, kouzla, tajemné světy a magická stvoření. Děj je přímo nabitý zradami, intrikami a nemilosrdností nepřátel.

Mnohé z postav  vám jistě nebudou cizí. Kdo by neslyšel o bájném Avalonu, Morgaine le Faye, ukrutném Mordredovi nebo legendárním Merlinovi. Pohádkový a pohanský svět je však na ústupu. K moci se dostává křesťanství a jiný řád světa.

Čtěte také  Naše ztracená srdce: Celeste Ng nezklamala ani napotřetí

Bude se Dulak ještě po všech dobrodružstvích chtít stát nemilosrdným bojovníkem, jehož meč touží po krvi a nezná slitování? Nebo upřednostní lásku, přátelství a stranu dobra? Čas, který mu byl vyměřen na vybranou, se krátí a on se musí rozhodnout.

Wolfgand Hohlbein je oblíbeným autorem fantasy, ačkoli začínal jako autor science fiction a hororů. Několik jeho děl se stalo bestsellery (Čaroděj ze Salemu či trilogie o Nibelunzích). Nedávno vyšel poslední díl dlouho očekávané fantasy Letopisy elfů.

 

KOUZLO GRÁLU

Wolfgang Hohlbein, Heike Hohlbein

 

Překlad: Zuzana Schönová

Plejáda publishing

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.