blog

Ukázka ze švédského bestselleru Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

8.08. 2012

Již začátkem září se můžete těšit na vydání skvělé knihy Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Švédský bestseller roku  2010 a 2011 bude poprvé vydán i v Čechách. Prodalo se jej více než 2,5 milionu výtisků (jen v Německu bylo během prvních čtyř měsíců od vydání prodáno přes 600 000 výtisků). Podle knihy je natáčen film s největším rozpočtem v historii švédské kinematografie.

Jednoduše zmizet

Allan Karlsson má narozeniny. Je mu sto let. Vlastně důvod k oslavě. Starosta i místní tisk se připravují na velkolepou oslavu, stoletý stařík má však docela jiné plány; jednoduše zmizí – a brzy je celé Švédsko kvůli jeho útěku vzhůru nohama. Jenže s podobnými věcmi už má Allan své zkušenosti – v mládí koneckonců uváděl do zmatku celý svět.

Jonas Jonasson ve svém románu vypráví o jednom veselém útěku a také o šíleném životním příběhu svéhlavého muže, který se sice nikdy nezajímal o politiku, ale přesto byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí 20. století.

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je kniha duchaplná, inteligentní a také velmi vtipná a zábavná. Švédsky vyšla poprvé na podzim 2009 a skoro okamžitě se stala čtenářským hitem.

Ukázku si můžete přečíst zde:

[scribd id=102251260 key=key-26kbd9w5foptlsnd5oqj mode=list]

Čtěte také  Kateřina Čermák Brabcová: Mám štěstí, že mám tak kreativní práci