blog

Jak jsme četli nepřečtené knihy

Poslední srpnový den jsme společně oslavili svátek všech knih a knihomolů – Den nepřečtených knih. Společně jsme celý den dočítali knížky, na které dosud nebyl čas, vymýšleli jsme tipy, jak si najít na čtení více času a také jsme si navzájem doporučovali knihy, které stojí za to přečíst.

Bylo nás vidět

Nepřečtené knihy vlezly, kam jen mohly! Např. do hlavních večerních zpráv na ČT 1, zabraly hlavní stránku internetové verze časopisu Reflex, slyšet jste o ní mohli na několika stanicích Českého rozhlasu či portálu televize Nova, samozřejmě kromě jiných dalších skvělých médií a téměř všech periodik zaměřených na literaturu. Kromě toho jsme vás o akci celý den informovali na našem FB a FB stránce eventu, který jsme k akci založili.

Nerušte mě, čtu si

Vymysleli jsme společně na dvě stě tipů, díky kterým jste si na Den nepřečtených knih našli  více času na čtení. Doporučovali jste číst u houpání kočárku, vaření, v MHD, nezvedat mobil, nezapínat Facebook, přivstat si, zrušit program na večer a mnoho dalších skvělých tipů. Někteří z vás si dokonce vzali celý den (nebo půlku dne) volno, aby stihli opravdu své dlouho odkládané knížky dočíst.

Každá knížka se počítá

Na www.denneprectenychknih.cz jste mohli dát ostatním vědět, jakou knihu a na jakém místě právě čtete. Více než 500 z nás zaregistrovalo, kde své čtecí resty dohání. 1379 lidí se této akce účastnilo na Facebooku eventu, mnoho dalších nám zavěsilo fotky knih na zeď našeho profilu či dávalo vědět svým FB a TW přátelům mimo naše oficiální profily. Dalších téměř 800 čtenářů se s námi do akce zapojilo na Twitteru a Instagramu pod oficiálním hashtagem akce #dnk2012.

Čtěte také  Veronika Opatřilová: Psát queer příběhy je mi přirozené

Četli jsme všude

Abyste upozornili své přátele, že v tento den chcete pouze číst, udělali jsme pro vás několik grafických varovných značek, včetně originálního coveru na Facebook. Někteří naši nadšení čtenáři si ho dokonce vytiskli a věnovali se ten den opravdu pouze čtení. Četli jste téměř všude – přišli nám fotky z kanceláří, parků, knihoven, kaváren, dokonce i z letadel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podívejte se do naší galerie na Facebook, které knížky jste četli a na jakých místech. Prohlédnout si můžete některé také v článku časopisu Reflex.

Rozdávali jsme odměny

O nejlepší tip, jak si najít čas na čtení, hlasovalo téměř 1350 návštěvníků, kteří vybrali vítěze sedacího vaku a poukázek do našeho knihkupectví. Autoři nejlepších tipů, ve kterých čtenáři vymýšleli, jak si ušetřit čas na čtení, od nás dostanou tři krásné ceny. Na sedací vak se může těšit Kristyna Bijoková, na poukázku v hodnotě 500,- Kč Vanilililka a poukázka 250,- Kč už čeká na Zuzanu Hendrychovou. Gratulujeme, dámy! 🙂

Děkujeme, že jste v tom s námi

Byla to zábava! Jsme rádi, že se nám podařilo založit svátek knih, který poslední srpnový den pomůže připomenout knížky, na které není po zbytek roku čas. Jsme rádi, že jste si na ně čas našli a šli do čtení společně s námi.

Tak zase za rok! 🙂