blog

Britská charitativní organizace vyzývá k pálení bestselleru Padesát odstínů šedi

1.10.2012 vyšel v Čechách dlouho očekávaný mezinárodní bestseller Fifty Shades of Grey. Kniha má za sebou milionové prodeje a teď jí hrozí, že skončí v plamenech. Alespoň britská charitativní organizace Wearside Women in Need (Ženy v nouzi ve Wearside) by byla ráda, kdyby se tak stalo. Vyzývá proto k veřejnému pálení knihy, které se má uskutečnit 5. listopadu.

Sado-masochistický sex, který vydělal miliony

“Myslím, že nedokážu slovy vyjádřit, jak ohavná ta kniha je,” říká představitelka organizace Wearside Women in Need (Ženy v nouzi ve Wearside) Clare Phillipsonová“a jak nebezpečná je idea sofistikované, ale naivní mladé ženy a mnohem bohatšího, násilnický muže , který ji bije a převádí jí některé otřesné sexuální praktiky.”

Miliony fanoušků této knihy s ní však očividně nesouhlasí. Jen v USA se z této trilogie prodalo více než 20 milionů kusů a nadšeným čtenářkám očividně vůbec nevadí, že celý příběh se točí kolem toho, jak je hlavní hrdinka Anastasia uváděna do světa sado-masochistické sexu šarmantním bilionářem (obéznímu řidiči kamionů by to asi neprošlo). Představitelky charitativní organizace, jejímž hlavním cílem je pomáhat týraným ženám se však tato popularita vůbec nelíbí.

Odpovědí má být pálení knih

Rozhodli se proto uspořádat veřejné pálení knihy, které se má konat 5. listopadu. V této chvíli vyzývají širokou veřejnost, aby donesli všechny výtisky trilogie Fifty Shades of Grey, které mají k dispozici. Jak sami tvrdí, je nemyslitelné, aby v časech, kdy vláda omezuje všechny programy na podporu týraných žen, překypovaly knihovny a knihkupectví literaturou, která k takovému chování vysloveně vybízí.

V této chvíli je ještě nejisté, jak samotná akce dopadne. Fanynky populární trilogie se svých knih asi jen tak nevzdají a ženy se zkušeností s domácím násilím si ji asi dobrovolně nekoupí. Ať už je však budoucnost akce jakákoliv, pálení knih ještě nikdy nepřineslo nic dobrého. A to ani v případech, kdy popisují (dobrovolný) sado-masochistický sex šarmantního bilionáře a mladé naivní slečny.

Čtěte také  Někde mezi literaturou a temnotou. Co je to dark academia?