blog

Michal Viewegh: Neadresná satira je zbabělá a bezzubá

Michal Viewegh vydal tento měsíc svou další knihu Mráz přichází z Hradu, která volně navazuje na jeho předchozí román Mafie v Praze. Nás zajímalo, jak byla kniha v prvních dnech přijata a jestli se sám Michal bojí reakcí. I přesto, že je autor momentálně zaneprázdněn svým turné, našel si čas nám na pár rychlých dotazů odpovědět.

Již Vaše předchozí kniha Mafie v Praze rozpoutala mnoho debat o naší poliické scéně, nebyla ale ani zdaleka tak realistická jako Mráz přichází z Hradu. Byla v ní pozměněna jména atd. V Mráz přichází z Hradu je vše řečeno naplno s celými jmény. Byla Mafie jakousi přípravou na Mráz?
Mráz je volné pokračování Mafie, takže v tomto smyslu ano. Zároveň je to víc politická satira než thriller, proto ta skutečná jména. Neadresná satira je zbabělá a bezzubá.

Kde všude jste sbíral informace na knihu? Pouze ze zpravodajství?
Čerpal jsem prakticky výlučně z veřejných zdrojů – z takzvaně seriózních novin, časopisů a internetových portálů. Sešel jsem se i s několika novináři a s několika policisty. Také jsem samozřejmě hodně fabuloval.

Navážíte se do celé politické scény, nebojíte se, že vám to může přinést jakékoliv problémy? Počínaje problémy na úřadech až po strach o Vaši rodinu?
Lhal bych, kdybych tvrdil, že mám skutečný strach. Napsal jsem román, ne udání… Lehká nervozita tu je, ale stále naivně věřím, že na rozdíl od Iránu máme v Čechách na karikatury právo.

Máte již nějaké reakce na knihu z politických kruhů? Telefonáty, stížnosti, žaloby? Pochvaly?
Dostal jsem asi padesát mailů, v nichž mi neznámí lidé vyjadřují podporu, a asi tři pobouřeně nesouhlasné. Na veřejná čtení dosud chodí pouze mí sympatizanti. Přečetl jsem si očekávaný počet článků o tom, jak si kritikou Klause vydělávám a pár polopříčetných vyjádření z kruhů blízkých Hradu, ale žádnou žalobu jsem zatím neobdržel.

Čtěte také  Kateřina Čermák Brabcová: Mám štěstí, že mám tak kreativní práci

Co si slibujete od publikace Vaší knihy? Odstoupení některých aktérů knihy, že se čtenářům otevřou oči a začnou něco dělat…. nic..?
Romány nezpůsobují demise politiků či pokání mafiánů… Jsem rád, že jsem se odvážil politikům a mafiánům vysmát. Jsem také rád, že jsem vyvolal diskusi o právu na svobodu uměleckého vyjádření. Budu rovněž rád, pokud má kniha čtenářům připomene, v jakém marasmu žijeme. Mráz přichází z Hradu je literární atentát na zkorumpovanou českou politiku. Zkorumpovaná česká politika z něj abych tak řekl vyvázne nezraněna – ale to gesto občanského vzdoru tu zůstane navždy.

Bude další kniha opět politická satira nebo se vrátíte k “čisté” beletrii?
Nejméně pět příštích knih bude zcela apolitická beletrie 🙂

 

Mráz přichází z Hradu

Michal Viewegh  ·  Vydavatelství: Druhé město, 2012

Krásná makléřka Diana (v nové roli televizní redaktorky) a novinář Marek Konwicki objeví šokující videonahrávku z tajného setkání Václava Klause s Vladimirem Putinem, pražský primátor Bohuslav Svoboda veřejně vyzve na šermířský souboj kmotra Romana Janouška, na pochod homosexuálů a lesbiček Prague Pride se do Prahy s bombou v batohu chystají dva celostátně hledaní neonacisté a transsexuálka Kristýna přináší do redakce MF DNES Supertajnou knihu neboli deník prezidentova záhadně utonuvšího milence — tak začíná nová kniha Michala Viewegha Mráz přichází z Hradu.

K dalším postavám tohoto nemilosrdně sarkastického společensko-politického panoptika patří premiér Petr Nečas, ředitelka jeho kabinetu Jana Nagyová, Livia Klausová, ministr dopravy Vít Bárta, ministr vnitra Radek John, arcibiskup Dominik Duka či ruský velvyslanec Sergej Kiseljov. V epizodních rolích se objeví například prezidentovi muži Hájek a Jakl, kmotři Palounek, Dlouhý, Oulický a Rittig, zpěvák Landa, ředitel BIS Lang, Martin Roman, Jana Bobošíková, Miloš Zeman a mnozí další. Autor se odvážně pohybuje na nejzazší hranici svobody slova a před očima čtenáře vytváří napínavou a zábavnou koláž, která je navzdory vší nadsázce nebezpečně pravdivým obrazem současného Česka.

Čtěte také  Už máte dárek pro fanouška české beletrie? 5 tipů, se kterými pod stromečkem zabodujete

Byl-li Vieweghův bestseller Mafie v Praze označen za třaskavou knihu o politickém bahně, pak volné pokračování Mráz přichází z Hradu je výbušnou směsí schopnou podstatně rozsáhlejší exploze.

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.