blog

Nejmenší knihu na světě si bez elektronového mikroskopu nepřečtete

13.10. 2012

Také neustále bojujete s nedostatkem místa na poličkách své domácí knihovny? Je vidět, že doma nemáte nejmenší knihu na světě! Ta by vám zabrala přesně 70 × 100 mikrometrů. Jen pro představu, je tak malá, že ji neuvidíte nejen pouhým okem, ale ani klasickým mikroskopem. A co je jejím obsahem? No přece pohádka pro všechny děti, kterým se doma povaluje elektronový mikroskop za pár milionů!

Ilustrovaná kniha, která není vidět

Říká se, že dobrého mnoho nebývá. V případě nejmenší knihy na světě to platí dvojnásob. Nejenže je opravdu malá, ale celou ji tvoří 30 ilustrovaných stran, které dohromady nejsou tlustší než lidský vlas.

Kniha se jmenuje “Teeny Ted from Turnip Town” (Malý Ted z města Turnip) a jejím autorem je Malcolm Douglas Chaplin. S jejím gravírováním na povrch mikročipu mu musel pomoci jeho bratr Robert Chaplin. Jak se ukázalo, ionový paprsek nepatří k běžné výbavě vydavatelství. V takovém případě je vždy super, pokud máte bratra, který shodou okolností pracuje na Univerzitě Simona Frasera, kde mají institut zabývající se nano zobrazováním.

No schválně, dokážete to přečíst?

Papírová verze bude přece jen větší

Je jasné, že kniha může být ultra rozkošná, ale dokud se dá číst jen po důkladné kalibraci elektronového mikroskopu, tak si asi hodně fanoušků nenajde. I proto chtějí její autoři prostřednictvím stránky Kickstarter sehnat peníze, které by jim umožnily vydat ji i v klasické, papírové podobě, aby na její čtení stačily staré dobré oči. Ať už chcete na její vydání přispět, nebo ne, určitě si prohlédněte alespoň video. Až na něm skutečně vidět, jak je kniha malá (a nepraktická).

Čtěte také  Česká vlna: Přijďte na parádní knihomolskou akci od Hostu