blog

Nástroje temnoty, prvotřídní historické mystérie

24.01. 2013

Imogen Robertson studovala ruštinu a němčinu v Cambridgi, a než začala psát „na plný úvazek“, režírovala televizní a rozhlasové pořady. Píše také poezii. Počáteční část románu Nástroje temnoty získala první místo v roce 2007 v soutěži deníku Daily Telegraph. Tato výhra ji pak inspirovala k dopsání svého příběhu.Její televizní práce spočívala od produkce Shakespeara až po hodně oblíbené dětské programy na CBeebies. Žije v Londýně pohromadě se spoustou knih a violoncellem. O svý knihách autorka říká, že za nejlepší psaní považuje to, kdy postavy začnou jednat samy za sebe a dělají věci, které by od nich člověk nečekal.

Fakta a fikce

Anatom Gabriel Crowther si žije vlastním životem, nedávno se do Sussexu přistěhoval a raději pobývá ve svém domě, aniž by se sousedy udržoval jakékoliv styky. To se změní v okamžiku, kdy pro něj nechá postal Harriet Westermanová, protože na hranici pozemků svého sídla nalezla mrtvolu muže. Vypadá to, že její soused, hrabě Thornleigh, v tom bude mít prsty. Všichni v okolí ví, že se na Thornleigh Hall děje něco divného, ale mají strach mluvit.

Jenže Harriet se odmítá jen tak vzdát a spolu s Crowtherem, který by se nejraději vrátil do tepla svého domova, začnou pátrat po vrahovi. Ani jeden z nich netuší, co všechno je čeká. V tutéž chvíli je v Londýně zavražděn Alexander Adams, který po sobě zanechá dvě malé děti. Nikdo z jeho přátel netuší, proč si jej vrah vybral a vypadá to, že ještě neskončil. Chce se zbavit i dětí…

Český překlad se mi opravdu líbil. Krásně to na mě dýchlo historičnem, pokud se tak dají popsat chvíle, kdy jsem se mohla krásně začíst a nechat se unášet příběhem. V textu jsem tuším nenarazila na žádné přesmyčky, nesrovnalosti či podivná slova.

Postřehy a pocity

Čtěte také  Shuggie Bain: Srdceryvný portrét chudoby a rodinných vztahů

Už je to poměrně dlouho, kdy jsem četla podobnou knihu, většinou spíše relaxuju u televize s Poirotem či slečnou Marplovou. Mám ráda styl Agathy Christie a abych pravdu řekla, tahle kniha mi ji připomínala. Je to poněkud hutnější kniha, do níž se musíte hlouběji ponořit a vnímat všechno, co se vám autorka rozhodne ukázat. Kousíček po kousíčku. Mnohokrát tápete stejně jako hlavní hrdinové a netušíte, kdo za vším stojí.

Sledujete příběh obou “detektivů” v Sussexu a také osudy osiřelých dětí v Londýně. Do toho se ještě tu a tam ukážou střípky minulosti a vy si tak postupně skládáte celý obrázek událostí. Jenže autorka na to jde tak chytře, že vám nikdy neukáže všechno a pořád si pro sebe nechává věci, kterými vás v příštím okamžiku překvapí. Musíte číst pozorně, aby vám něco, co sice považujete za bezvýznamné, přesto se později může ukázat jako důležité, neuniklo.

Imogen své čtenáře vláká do koutů intrik, tajemství a vražd, napíná vás až do samotného konce. I když společně s hrdiny v průběhu děje odhalíte, kdo za vším nejspíš stojí, pořád nemáte vyhráno a netrpělivě čekáte, jak se situace vyvrbí. Autorka si s vámi totiž velice pěkně hraje. A když je následně všechno vyřešeno, dojde vám, že jste to celou tu dobu měli přímo před očima.

Při četbě knihy jsem se opravdu skvěle bavila. Příběh mě dokázal úžasně vtáhnout a naprosto pohltit. Pátrala jsem spolu s Harriet a Gabrielem a bála se toho, co přijde v další chvíli. Parádně jsem si to užila, a proto dávám zasloužených 5 hvězdiček. Opravdu se těším na další díl.

 

Nástroje temnoty

Imogen Robertsonová  ·  Vydavatelství: Jota, 2012

Nejmocnější rody skrývají ta nejděsivější tajemství

Čtěte také  Soumrak: Nefiltrovaná lidskost z pera Levandule Brownové

Dlouho očekávaná řada prvotřídních historických mystérií z georgináské Anglie s detektivy amatéry – slečnou Westermanovou a anatomem Crowtherem – konečně přichází!

Thornleigh Hall, sídlo sussexského hraběte, dominuje svému okolí. Jeho dědic je nezvěstný a rodina, kdysi plná života, nyní sestává z ochrnutého starce, přivdané bývalé tanečnice a alkoholem nasáklého druhorozeného syna. Moc rodu ovšem přetrvává. Impulsivní Harriet Westermanová, majitelka sousedního sídla, najde na okraji svého pozemku tělo zavražděného muže, který má u sebe prsten s pečetí Thornleighů. Zločin volá po spravedlnosti. Harriet přiměje ke spolupráci samotářského a podivínského anatoma Gabriela Crowthera. Ve stejný den je ve svém londýnském obchodě s hudebninami zavražděn Alexander Adams, vdovec a otec dvou malých dětí. Po jeho smrti se příběh vrací zpátky do Sussexu a odhaluje hluboké tajemství, které už jednu rodinu zničilo a nyní ohrožuje i mnohé další.

Imogen Robertsonová ve svém debutu kombinuje napínavou atmosféru knih Daphne du Maurierové s přesvědčivými detaily stylu Tess Gerritsenové, přesouvá se hned ze salonu do pitevny, hned z kavárny do venkovské krčmy. Obě hlavní postavy, Harriet Westermanová i Gabriel Crowther, mají vynikající postřeh a neotřelé názory, čímž vdechují tomuto strhujícímu historickému thrilleru opravdový život.

Autorka je knižní blogerka. Tento článek byl původně publikován najejím blogu.