blog

Kniha pro milovníky magie

25.06. 2013

Od anglické spisovatelky Tessy Grattonové, vášnivé cestovatelky a člověka poblázněného do magie a paleontologie, je tu kniha, kterou každý člověk se stejnou láskou k magii již určitě zná. Kniha vyšla v Anglii 24. května 2011. U nás jsme se jí dočkali v dubnu tohoto roku (2013) od nakladatelství Knižní klub.

Mimo psaní se Tessa stará o svého pejska a kočku, ale také velmi ráda pozoruje oblohu a vypráví spousty příběhů o magii. Bohužel stále čeká na někoho, kdo ji magii začne učit.

Silla Kennicotová je pro cizího člověka na první pohled normální dívka. Pokud ji ale znáte, nejspíš také víte, že její rodiče byli zavražděni a právě ona je našla v láskyplném objetí mrtvé na podlaze pracovny. Všichni jsou si jistí, že Sillině tátovi přeskočilo a zabil svou manželku a poté i sebe. Zbyl jí jen její bratr Reese a žena Judit, která se objevila po smrti rodičů a tvrdí, že je jejich babička.

V okamžiku, kdy Silla dostane knihu kouzel, kterou údajně psal její otec, se koloběh událostí začíná pomalu, ale jistě otáčet.Silla nevěří na magii, ale přece jenom zkusí jednoduché kouzlo obnovy. S pomocí kapky krve a latinských slov oživí uschlý list. Netuší ale, že má pozorovatele. Nicholase. Nicholas je syn bohatého otce a matky, která uměla čarovat, ale po několika letech se zbláznila a utekla od rodiny. Otec si následně v krátké době našel jinou přítelkyni, poté i manželku Mary, slavnou spisovatelku, a odstěhovali se z Chicaga do domu, který Nicholas zdědil po dědovi. Nicholas maceše ale neřekne jinak než Lilith (v bibli označována jako matka všech démonů).

Nicholase a Sillu to k sobě táhne a je jenom otázka času, kdy spolu budou mít pevnější vztah. Je tu však i někdo jiný. Temná minulost jejího otce. Minulost, která jde po Sille, Reesovi a knize kouzel.

Silla se v knize často schovává za vymyšlené divadelní masky, aby zakryla svoji pravou tvář. Moc se mi líbilo, jak autorka vybrala pasáž, ve které chce být Silla někým jiným a v mysli si nasadila pokaždé jinou masku. Ptáte se proč zrovna masky? Silla miluje divadlo, herectví.

Čtěte také  U jezera: Kvalitní sonda do nefunkční rodiny

Příběh je psán ze dvou pohledů, a to hlavních postav Silly a Nicolase, ale také zde nalezneme příběhy z minulosti, kde se seznamujeme s lidmi, kteří sice nebudou zapadat do příběhu, ale postupně se vše vyjasní a všichni pochopíme, proč tam jsou. Od prvních stránek mi Silla nebyla sympatická. Zdála se mi hodně uzavřená, žila ve svém vlastním světě, kam nechtěla pouštět příliš moc lidí. Když o tom ale přemýšlím, není se čemu divit, po tom, co si v životě zažila a také ještě zažije. Jak děj ubíhal, sžila jsem se s ní a pochopila její chování.
Naopak na Nicholase jsem se těšila více. Jeho osobitý humor a dobře zvolená slova paní překladatelky mě v některých momentech rozesmály. Byl hodně vyrovnaný se svou minulostí, i když v některých okamžicích se mu vzpomínky vracely. On to ale nesl statečně.

Pokud ale nemáte zrovna v lásce krev a ubližování sami sobě, ruce pryč. Kniha je celá postavená právě na krvi a scén, kde si lidé řežou do svých těl, aby využili právě svoji magickou krev, je tu požehnaně. Mně to sice nepřišlo až tak kruté, ale jakmile si představíte 3D obraz, kde je hlavním prvkem krev… No fuj.

To ale nemění nic na dokonalosti autorčina psaní, i když některé scény by šly propracovat daleko více a naopak u některých by se dalo ubrat. Ale kniha jako celek na mě působí hodně dobrým dojmem. Takže tleskám a těším se na další díl!

 

Magie krve (Tessa Grattonova)

Magie krve

Tessa Grattonová  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2013

Ze středoškolačky Silly se stala po smrti rodičů samotářka a místní podivín. Nick je naopak oblíbený a sebevědomý chlapec, který si však kvůli své minulosti drží od lidí odstup. Oba cítí, že je váže zvláštní pouto – a brzy se ukáže, že mají společnou schopnost provozovat kouzla, která se provádějí pomocí krve. Nick, Silla a její starší bratr Reese experimentují s magií, ale brzy zjišťují, že v ospalém prérijním městečku na ně číhá někdo, kdo v magii krve hledá moc a nesmrtelnost a jehož osud se proplétá historií jejich rodin už dlouhé desítky let…

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

Čtěte také  Anatomie rodu: Strhující románová mozaika