blog

Kniha, u které nepotřebujete záložku

28.07. 2013

Sedmnáctiletý Finn Maquire se jednoho dne vrátí z práce domů a najde tam svého zavražděného otce. Finn pracuje jako prodavač v rychlém občerstvení, má pouze základní vzdělání, záznam v trestním rejstříku a je dyslektik. Nemá příliš radostné vyhlídky do budoucnosti, a navíc se stává hlavním podezřelým ze smrti svého nevlastního otce. Proto se rozhodne, že najde vraha sám.

Mladý boxer se vydává po stopách nevlastního otce, s kterým žil v malém domku, a snaží se přijít na důvod, proč byl brutálně zavražděn. Jeho otec neměl stálé zaměstnání a neměl žádné peníze. Matka je opustila, když byl ještě malý kluk. Nemá už nikoho, na kom by mu záleželo. Proto se chce pomstít a zjistit pravdu. Finn prohledává hospody, mluví s otcovými známými a zjišťuje, že svého otce začíná lépe poznávat až po jeho smrti. Možná jeho otec, neúspěšný spisovatel, přeci jenom pracoval na něčem, kvůli čemu ho stálo za to zabít.

„Nahmatal jsem vypínač a všiml si, že je v domě nějaké zvláštní ticho. Bylo příliš hluboké, jako kdyby byl dům prázdný, ale zároveň jsem měl pocit, že prázdný není. Měli jsme malý dům – dveře se otvíraly přímo do obývacího pokoje. Světlo se tlumeně rozsvítilo, a jak se žárovka zahřívala, začínalo svítit stále jasněji. Nyní pokoj zaplavilo světlo, které by se mu určitě nelíbilo – studené a tvrdé – a dopadlo přímo na něj.“

Mladý Finn je sympatickou postavou hlavně proto, že není jako ostatní hrdinové detektivních příběhů, kteří jsou chytří a všechno hned prokouknou. Několikrát se vydá po špatné stopě, věří nesprávným lidem a nejčastěji jsou to jeho pěsti, které ho dostanou z průšvihu. Naprosto bez plánu se vydá za bossem londýnské mafie a riskuje svůj vlastní život, aby odhalil vraha. Pere se s osudem i s kýmkoliv, kdo mu přijde do cesty.

Čtěte také  Máte chuť na ujetou sci-fi knížku? Zkuste Šňůraře!

V příběhu nikdy netušíte, kdo by mohl být vrahem, protože po něm pátráte stejně jako Finn a nevíte nic víc než on. Můžete jenom hádat. Policie už považuje případ za téměř uzavřený, ale on se vrhá do mafiánského podsvětí, aby zjistil, jestli se tam skrývá otcův vrah. Protože důkazy, které zatím stihl najít, tomu nasvědčují. Ale občas věci nejsou tak jednoduché, jak se zdají. A když už je v ohrožení i jeho vlastní život, tak zjistí, že je možná jen krůček k nalezení skutečné pravdy.

Detektivní příběh, který vás vtáhne s první stranou a pustí až s poslední. Výhoda je v tom, že nebudete vůbec potřebovat záložku, protože knížku nepustíte z ruky! Autor Leonard Niall je manželem E. L. Jamesové, známé autorky bestselleru Padesát odstínů šedi. Rváč je jeho první román, ale můžeme se těšit na pokračování.

Rvac (Niall Leonard)

Rváč   Niall Leonard  ·  Vydavatelství: Fortuna Libri ČR, 2013

Sedmnáctiletý Londýňan Finn Maguire je dyslektik se záznamem v rejstříku trestů. Žije se svým nevlastním otcem, neúspěšným hercem a živí se jako prodavač v restauraci s rychlým občerstvením.
Finnovi se ve vteřině obrátí celý život naruby, když jednoho dne najde svého otce brutálně zavražděného. Najednou je na všechno sám. Policie ho považuje za hlavního podezřelého, a tak musí svést souboj s časem, aby očistil své jméno a zjistil, kdo a proč otce zabil. Odpovědi hledá v nemilosrdné džungli londýnského podsvětí, odhaluje temná tajemství a zjišťuje, že člověka dokážou nejvíce ranit ti, kterým věří…

 

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.