blog

Autor Žháře je mistrem klamu

29.08. 2013

Norské město Lillestrøm je postiženo sérií úmyslně založených požárů. Nejdřív ve stáji na statku Stornes uhoří téměř třicet koní. V následujících týdnech zhasnou při dalších obrovských požárech i lidské životy. Souběžně se odvíjí příběh maturanta Karstena, který se kvůli náklonnosti spolužačky z pákistánské rodiny ocitne ve víru nečekaně dramatických událostí. Karsten s Jasmin se scházejí potají, nedokážou však zabránit tomu, aby to její rodina nezjistila. Strach z pomsty přivede Karstena do skupiny, kterou spojuje jediný cíl: bránit západní kulturu proti všemu, co vnímají jako islámskou hrozbu. Do této skupiny patří také žhář. 

Torkil Damhaug je původním povoláním psycholog, jeho knihy spojuje zájem o lidské nitro, patologické chování a potlačené vzpomínky. Přestože se Damhaugův poslední román točí kolem případů žhářství, nestojí v centru dění postava policejního vyšetřovatele či soukromého detektiva, jak je u detektivního žánru zvykem. Příběh pohání kupředu dvě síly − žhářova posedlost a téměř terapeutická snaha mladé spisovatelky Synne zjistit, jak zmizel její starší bratr.

Torkil Damhaug je norský autor, který se do povědomí českých čtenářů dostává hlavně díky edici Nord krimi, která vychází u nakladatelství Jota. Po prvním Damhaugově románu Slepá skvrna, který si získal vcelku příznivá hodnocení, nám Jota předkládá další krimi příběh od tohoto autora, který byl navíc oceněn za nejlepší norský krimi román roku 2011. Zaslouží si Žhář pozornost českého čtenáře, nebo se bude jednat jen o další severskou detektivku, kterých tu máme více než dost?

Oblast kolem norského městečka Lillestrømu byla vždy poklidným místem, kde se nikdo z jeho obyvatel nebál žít. Vše se ovšem mění ve chvíli, kdy oblast tohoto jindy relativně poklidného města zachvacují velmi podivné požáry.

V kuloárech se proslýchá, že požáry zakládá někdo úmyslně, ovšem policie je zatím bezradná, a tak po stádu koní přichází o život i první lidé… Druhou linií, která zdánlivě nemá nic společného se žhářskými útoky, je příběh Karstena a jeho přítelkyně Jasmin. Jasmin pochází z pákistánské rodiny, a tak je neustále středem různých slovních útoků. Jasminina rodina samozřejmě již dopředu rozhodla, za koho se provdá, a tak páru nezbývá nic jiného než se scházet potají, aby na to její rodina nepřišla. Což se samozřejmě nepovede, a tak je Karsten vržen do víru událostí, kvůli nimž si není jistý vůbec ničím.

Čtenáře, kteří četli Slepou skvrnu, jistě potěší fakt, že se opět setkají s policistou Roarem Horváthem a novinářem Danem-Levim. Pro čtenáře, kterým se první autorova kniha vyhnula, ovšem tento fakt neznamená, že by měli být o něco ochuzeni. A tak nutnost číst Slepou skvrnu rozhodně nemáte.

Autor původně vystudoval medicínu a věnoval se psychologii a psychiatrii. Tento fakt se na jeho knihách rozhodně hodně odráží. Torkil se hodně zaměřuje právě na psychickou stránku postav a díky tomu se jeho kniha odlišuje od klasických detektivek a směřuje spíše k žánru psychologických thrillerů. Což ovšem rozhodně v Damhaugově případě není na škodu. Protože kdo by měl zvládat psychologii a pocity svých postav lépe než právě psycholog?

Když pomineme psychologickou devizu knihy, zůstane nám ještě jeden její nepřehlédnutelný klad − a tím je příběh.

Autor je mistrem klamu a zvládá čtenáře neustále držet v očekávání. A když už si myslíte nebo alespoň tušíte, jak se budou události dál vyvíjet, autor vás rychle vyvede z omylu a nenechá čtenáře vydechnout až do posledních stránek.

Jedinou věcí, která může odradit některé čtenáře, je lehká počáteční chaotičnost, popřípadě složitost děje. Neustálé přeskakování příběhu z postavy na postavu může být pro někoho lehce matoucí a může ho to odradit od pokračování ve čtení, což by upřímně byla obrovská škoda. Protože Žhář si rozhodně zaslouží pozornost všech fanoušků krimi žánru. A za to se jim odmění poutavým příběhem a neustálými zvraty, které vás nenechají vydechnout.

Čtěte také  Heřmánkové údolí: Ideální čtení pro fanoušky Mornštajnové a Lednické

Zhar (Torkil Damhaug)

Žhář

Torkil Damhaug  ·  Vydavatelství: Jota, 2013

Norské město Lillestrøm je postiženo sérií úmyslně založených požárů. Nejdřív ve stáji na statku Stornes uhoří téměř třicet koní. V následujících týdnech zhasnou při dalších obrovských požárech i lidské životy. Souběžně se odvíjí příběh maturanta Karstena, který se kvůli náklonnosti spolužačky z pákistánské rodiny ocitne ve víru nečekaně dramatických událostí. Karsten s Jasmin se scházejí potají, nedokážou však zabránit tomu, aby to její rodina nezjistila. Strach z pomsty přivede Karstena do skupiny, kterou spojuje jediný cíl: bránit západní kulturu proti všemu, co vnímají jako islámskou hrozbu. Do této skupiny patří také žhář.

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.