blog

Moudrý příběh pro děti i dospělé

19.08. 2013

Ideální příběh pro mladé slečny, tak bych shrnula první díl trilogie s názvem Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton. Pobavení a poučení v téhle knize ale najde úplně každý.

Patnáctiletá absolventka Akademie Agáty Swanburnové pro nadané dívky z chudých rodin byla právě zaměstnána na honosném sídle Ashtonů. Penelopa Lumleyová je hrdá a sebevědomá slečna s velkým smyslem pro zodpovědnost, která nápadně připomíná hrdinky sester Brontëových a Jane Austenové. Podle inzerátu se má stát vychovatelkou tří „temperamentních“ dětí. Zanedlouho ovšem Penelopa zjišťuje, že to byl příhodný eufemismus pro vlčí děti! A to ještě není zdaleka všechno. Vezměte si, že žijete na tajemném místě s hysterickou paní domu, kolem vás se děje plno podivných věcí a ještě máte tři malá děcka připravit na vánoční ples. Nemluvě o tom, že se Alexandr, Beowulf a Kasiopea neustále honí za veverkami…

Ráda bych řekla, že jsem z knížky instinktivně vycítila dobrý příběh, ale pravda je taková, že jsem se na první pohled zamilovala do krásného přebalu navrženého Jonem Klassenem. Až poté jsem zjistila, že se pod ním skrývá humor a čtivost. Má v sobě jakousi nepopsatelnou, lehkou uštěpačnou ironii, nikterak výraznou, ale přece tam je. Nechybí tu ani jistá pohádkovost a lákavá tajemství, k pobavení slouží paní domu, hysterka Konstance, a Penelopa je ztělesněním dobra a přísné laskavosti.

Pro tentokrát mi nadměrné typizování postav nevadilo, protože někdy to do knížky zkrátka patří. Přičtěte k tomu ještě dobrodružství se třemi nevšedními dítky a máte knížku, kterou si musí každý zamilovat.

Ano, úplně každý, dokonce i ti nejdospělejší z dospělých. Protože (a netvrďte mi, že ne!) všichni máme občas chuť hodit ty vážné dospělácké romány za hlavu a přečíst si něco jednoduchého a dětského.

Čtěte také  Mateřství: Být, či nebýt matkou? To je oč tu Sheile Heti běží.

Což se pak možná nakonec ukáže jako velmi moudrý příběh. Hned několik úsloví zakladatelky akademie, vážené Agáty Swanburnové, jsem si musela zapsat. Prostě úžasná moudra. Jen počkejte, až si to přečtete.

O záhadách až příště


Penelopa pro někoho může být asi trochu otravná tím, jak dokonale způsobná je, ale já si přesně takhle představuji vychovatelku z 19. století. Z ostatních postav mě žádná zvlášť nezaujala − až na lady Konstanci, u jejích „cukrátkových“ scén jsem se vždycky bavila. Děti samotné vás, myslím, příliš neoslní, samozřejmě kromě pokroků, které pod vedením Penelopy dělají. Když jsem na knížku narazila poprvé, domnívala jsem se mylně, že se v příběhu objeví takové ty „typické“ vlčí děti, o kterých jsme se učili v hodinách psychologie. Tohle je ale dost odlehčená verze, dokonce i „veverkový“ problém se Penelopě brzy podaří vyřešit.

Na zadní straně knihy se výstižně píše, že po přečtení Tajemného vytí budete opravdu výt, aby už vyšla další kniha série! Je to hlavně proto, že Maryrose Woodová neprozradí svým čtenářům ani jednu ze záhad, které se na sídle Ashton odehrávají! No vážně, nedozvíte se vůbec nic. Co má za lubem kočí Timothy? A odkud pocházejí vlčí děti? Doufám, že odpověď najdu v druhém díle Nepolepšitelných dětí.

 

Nepolepsitelne deti ze sidla Ashton (Maryrose Woodova)

Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton

Maryrose Woodová  ·  Vydavatelství: Jota, 2013

První kniha světově úspěšné trilogie pro děti, ale i dospělé.
Tajemná, napínavá a humorná četba pro všechny, kterým rodiče občas řeknou: „Ty jsi ale zvlčil!“

O velmi zlobivých dětech se žertem říká, že je vychovali vlci. A naše nepolepšitelné děti opravdu vychovali vlci! Když byly nalezeny v lesích poblíž sídla Ashton, brzy se ukázalo, že to nejsou jen tak obyčejné dětičky: Alexander své sourozence usměrňuje jemným hryzáním, Cassiopea kouše a štěká, až běhá mráz po zádech, a Beowulf se honí za veverkami s hbitostí, při níž se tají dech.
Slečna Penelope Lumleyová ale naštěstí není žádná tuctová vychovatelka. Patnáctiletá absolventka Swanburnovy akademie pro nadané dívky z chudých rodin přistupuje k novému zaměstnání se vší zodpovědností. Než ale může začít s latinou a zeměpisem, musí děti napřed odnaučit zvířecím návykům.
Celé sídlo Ashton je obestřeno záhadami. Kdo vůbec jsou ti tři malí divoši a jak je možné, že donedávna žili v lese? Proč starý kočí Timothy číhá za každým rohem? Podaří se Penelopě děti zvládnout a učinit z nich společenské tvory dřív, než lady Constance uspořádá slavnostní bál? A co je to proboha šotyš?
Odvážná Penelope se v prostředí plném záhad neztratí, neboť i její původ je zahalený tajemstvím. Jak kdysi prohlásila Agatha Swanburnová: „Věci se mohou dít z nějaké příčiny, to ale ještě neznamená, že ji pokaždé známe.“

Čtěte také  Den s velkým D aneb Den dětí a tipy na dárečky

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.