blog

Tajemná detektivka Rowlingové je poctou klasickým dílům tohoto žánru

21.08. 2013
 Možná jste již slyšeli o tom, že autorka Harryho Pottera v dubnu vydala detektivní román Cuckoo ‘s Calling, který (prozatím) do češtiny překládáme jako Volání kukačky. Udělala to tajně, pod pseudonymem Robert Galbraith. Osobně se musím přiznat, že mě ke knize přitáhlo až odhalení známé autorky, která za ní stojí. Poté, co jsem se na internetu dočetla, že jde o knihu J. K. Rowlingové, jsem ji do dvou minut měla ve své elektronické čtečce a hladově jsem se do ní začetla.
Člověk by v knize marně hledal jakékoliv prvky fantastického světa. Harry Potter je už dávno fuč, ale tato autorka prostě umí psát tak, že vás po pár stranách vtáhne do děje a pokaždé, když musíte knížku odložit, jen čekáte, kdy si k ní budete moci znovu sednout. A právě to je na Rowlingové výjimečné a zřejmě i vždy bude. Její schopnost vtáhnout vás do děje tak, že s knížkou půjdete i na záchod, je přímo neuvěřitelná.

Vražda modelky, vyšetřovatel-outsider a šikovná pomocnice

Hlavní hrdina detektivky J. K. Rowlingové je bývalým členem vojenské policie, který se vrátil zpět do civilního života jako soukromé očko. Detektiv se zvláštním jménem Strike je synem rockové hvězdy, je totálně na mizině, právě se rozešel se svou přítelkyní a jeden z jeho bývalých zákazníků mu posílá výhružné dopisy. Se Strikem se setkáváme ve chvíli, kdy k němu přijde jeho nová dočasná sekretářka Robin. Kdo by si myslel, že Robin bude novodobým Watsonem, ten se hluboce mýlí. Jde o inteligentní, taktní a sympatickou postavu, která si dokáže sama poradit v každé situaci, velkým dílem přispívá k rozluštění záhady a rozhodně vyvrací stereotypy.

Strikovi je nabídnut zajímavý případ, který by ho navíc mohl vytrhnout z chudoby – mladá, nádherná a bohatá modelka Lula skočila před několika měsíci z balkonu svého bytu.

Co na první pohled vypadá jako jasná sebevražda, se nezamlouvá Lulinu bratrovi, který od Strika chce, aby případ prošetřil. Během šetření vyplouvají na povrch různé zajímavé skutečnosti a z kalné vody nepřesných faktů a domněnek se postupně vynořuje silueta nádherné modelky, která na konci jakoby ožila a dýchala vám na krk. To je vystiženo již v samotném názvu knihy, jelikož zavražděná modelka měla přezdívku Kukučka.

Čtěte také  Vězeňkyně: B.A. Paris škodí, když moc vysvětluje

 

Rowlingová sází na ověřenou kvalitu

Možná bychom mohli namítat, že detektiva – bývalého policistu jsme tu už měli, i vražda modelky zde již byla a pro některé to může zavánět jedním velkým klišé. Rowlingová snad staví na dobře ověřených základech, její kniha je však přesto v mnoha směrech originální.

Vypravěč vás vtáhne do děje, zajímavé a komplexní postavy vás přesvědčí, že čtete o skutečném světě, příběh vystavěný do posledního detailu určitě nadchne a vyvrcholení celého příběhu vás prostě dostane.

Co je na knížce bravurně zpracované a zároveň je trochu nečekané, je humor. Na některých místech jsem se dokonce nahlas smála.

Smrt mladé modelky je námět, který dovolil autorce poukázat na pozlátko showbyznysu, povrchnost a nadřazenost boháčů, rasové problémy a problémy adaptace adoptovaných dětí v rodině (Lula je mulatka adoptovaná zámožnými bílými rodiči). Strikova minulost zas zaručí vzpomínky na armádu a trpkou realitu života bývalého vojáka s amputovanou nohou, které jsou popsány tak věrně, až se neubráníte otázce, zda si to snad Rowlingová nezažila na vlastní kůži. Po několika stránkách vám Lulin záhadný vrah nedá spát a až do konce knížky budete tipovat, kdo by to asi tak mohl být.

Naposledy mě takto detektivka nadchla, snad jen když jsem četla Larse Keplera (také pseudonym známého páru autorů). Snad právě pro srovnání s Keplerem a s knihami Stiega Larssona bych v knize ocenila trochu více boje detektiva Strika s větrnými mlýny líné policie, možná bych uvítala pasáže, v nichž by byl Strike v reálném ohrožení a já bych napětím ani nedýchala, jak se z toho vylíže.

Pro mě osobně už zřejmě žádná kniha nepřekoná kouzelnického studenta Harryho. Je to kniha mého dětství, která mě doprovodila do dospělosti. Porovnávat Harryho Pottera a Volání kukačky je však podle mě nejen nemožné, ale navíc zcela zbytečné. Po přečtení knihy chápu, proč si Rowlingová zvolila pseudonym. Cuckoo ‘s Calling bych i po odhalení autorčiny identity rozhodně doporučila každému vášnivému čtenáři jako příjemnou a napínavou četbu se zajímavou zápletkou a nečekaným vyvrcholením.

Čtěte také  Máte chuť na ujetou sci-fi knížku? Zkuste Šňůraře!

 

The Cuckoo's Calling (Robert Galbraith)

The Cuckoo’s Calling

Robert Galbraith  ·  Vydavatelství: Little, Brown, 2013

When a troubled model falls to her death from a snow-covered Mayfair balcony, it is assumed that she has committed suicide. However, her brother has his doubts, and calls in private investigator Cormoran Strike to look into the case. Strike is a war veteran – wounded both physically and psychologically – and his life is in disarray. The case gives him a financial lifeline, but it comes at a personal cost: the more he delves into the young model’s complex world, the darker things get – and the closer he gets to terrible danger… A gripping, elegant mystery steeped in the atmosphere of London – from the hushed streets of Mayfair to the backstreet pubs of the East End to the bustle of Soho – The Cuckoo’s Calling is a remarkable book. Introducing Cormoran Strike, this is a classic crime novel in the tradition of P.D. James and Ruth Rendell, and marks the beginning of a unique series of mysteries.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.