blog

Zapomenutý papež není knížka pro každého

16.09. 2013

Je celkem úsměvné, že někdy po knížce toužím klidně i několik měsíců a pak zjistím, že vlastně zase tak úžasná není, a občas se mi stane, že na nějakou narazím úplnou náhodou a je zkrátka báječná. To druhé se mi teď přihodilo se Zapomenutým papežem.

Máte rádi historii? Knihovny? Pátrání po starých tajemných rukopisech? Odhalování skandálních církevních tajemství? Pak už teď máte jasno − Zapomenutého papeže musíte mít. V opačném případě radím: nečtěte. Pro někoho, koho nevzrušují starobylé spisy a pradávné poklady, nemá tahle knížka smysl, protože je právě tímhle doslova napěchovaná.

Hned v začátku se pustíte do dobrodružné výpravy za objevením proslulé Alexandrijské knihovny společně s hlavní hrdinkou, neohroženou Alessandrou d’Ascoli. Dále pak budete navštěvovat nejváženější představitele křesťanské církve, kde se mimo jiné seznámíte s tajemným Niketasem, Alessandřinou životní láskou, kterému už ale nezbývá mnoho dní života. Společně s nimi postupně, krůček po krůčku, odhalujete dechberoucí tajemství − jak se zdá, prvním papežem zřejmě nebyl Petr, jak bylo dosud známo.

Asi je vám jasné, že já patřím mezi milovníky toho všeho, co jsem uvedla výše. Přesto jsem netušila, co přesně mě čeká, když jsem si knížku náhodně vybrala v recenzní nabídce od knihkupectví Martinus.cz. A pak jsem byla jednoduše nadšená.

Společně s Alessandrou a Niketasem jsem se ponořila do 15. století a navzdory více než pěti stům stranám jsem Zapomenutého papeže měla za tři dny přečteného. Podle mě všechno záleží jen na tom, jak moc vás baví takový typ příběhů. Pokud ano, není co řešit.

Florenťanka Alessandra je taková ta správná drsňačka, co v 15. století reálně samozřejmě neexistovala, ale ta její udatnost à la Xena mi při čtení připadala spíš zábavná, a tak jsem se bavila, než abych řešila, že tehdy by nejspíš žena o politice a válčení neměla ani páru.

Čtěte také  Čokoládová krev: Mnohovrstevnatý román z historie s odkazem k přítomnosti

Občas něco prostě musíte brát trochu s nadhledem. Není to ale nijak zvlášť přitažené za vlasy. Vynahradí vám to bohaté popisy historických míst (Alexandrie, Řím, Egypt, Florencie) a vůbec celá ta atmosféra doby konce středověku a začátku renesance, ovzduší nových možností a velkých objevů. Nutno říct, že tohle Barbara Goldsteinová vystihla skvěle.

Akční drama i příjemný oddych

Dokonce se postarala i o své nejzvídavější čtenáře, protože na svých stránkách uveřejnila opravdu obsáhlý bonusový materiál i s fotografiemi. Takže pokud vás Alessandřin velký objev zaujme, můžete se o něm dozvědět ještě další informace. Přiznávám, že mě ve čtení tentokrát nehnala potřeba zjistit, jak to tedy vlastně je, ale spíš opravdové užívání si toho jedinečného prostředí dávných dob, které je vykreslené prostě dokonale.

Zapomenutý papež je psán ich-formou. Aby to bylo zajímavější, tak se střídá vyprávění z pohledu Alessandry a Niketase. Já jsem jednoznačně preferovala Alessandru, z její strany je to o dost akčnější a dramatičtější, zatímco Niketas vypráví s rozvážným klidem a hloubavými zamyšleními s odbočkami a nesoustředí se tolik na tu hlavní linii příběhu. Psáno je to poměrně jednoduše, ale připravte se na dlouhé odstavce dějepisných pouček. Já si u nich třeba příjemně oddychla od všeho toho napětí s Alessandrou (a ještě jsem se něco zajímavého dozvěděla), ale předpokládám, že někdo by tohle nejradši přeskočil a chtěl by užuž vědět, jak je to tedy s tím papežem.

Za mě tedy skvělá záležitost. Ale jak říkám, není to knížka pro každého. Milovníci historie ji ovšem budou milovat a chránit vlastním tělem stejně jako Alessandra své drahocenné spisy a papyry.

 

Zapomenuty papez 1 (Barbara Goldsteinova)

Zapomenutý papež 1

Barbara Goldsteinová  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2013

Mladá Florenťanka Alessandra d’Ascoli pátrá z pověření Cosima de Medici po zmizelých rukopisech a objeví antický papyrus. Jeho poselství je bomba: Petr nebyl prvním papežem. Alessandra jen o vlas unikne atentátu a uprchne zpátky do Florencie. Atentátníkovy stopy vedou do vysoké církevní hierarchie. V nebezpečí se náhle neocitá nejen Alessandra, ale také její životní láska – Niketas, tajuplný kněz z Byzance… První díl volné tetralogie.

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.

Čtěte také  Vetřelec: Rodinná idylka se nekoná