blog

Kniha šikany je návod, ale i obrana

14.10. 2013

Základní škola je zvláštní doba v dětství, kterou většina puberťáků projde bez větších problémů, a zůstanou jim v paměti jen ty veselé vzpomínky a lumpárny, co prováděli. Eric Haskinse byl jedním z těch bezproblémových dětí, které si hledí svého a mají pár dobrých přátel.Autor Eric Kahn Gale žije v Chicagu a knihu inspiroval svými skutečnými zážitky z doby, kdy mu bylo jedenáct let.

Se vstupem do šesté třídy na druhém stupni základní školy se pro Erica Haskinse situace mění. Z nějakého neznámého důvodu si ho vyberou za třídního pošuka a on se stává třídním otloukánkem. Ztrácí všechny přátele, které měl, a je z něj terč všech naschválů a posměšků.

Vždycky jsem chtěl být normální a nemít žádné problémy a hezky se mi to dařilo celých jedenáct let. Jenže dneska byl první den v šesté třídě a věci začaly být divné.

Jednou se náhodou dozví o Knize šikany. A všechno mu začne dávat smysl. V knize se její vlastník naučí pár důležitých informací – Jak řídit školu a být Někdo a jak si vybrat Pošuka. Eric se snaží vypátrat autora i knihu samotnou, protože to může být jeho jediná šance, jak změnit svou pozici ve třídě a nezůstat tím, čím je, až do střední školy.

Podrobil jsem si celý šestý ročník, mám spoustu přátel a všichni dělají, co chci. Ani učitelé se mnou nezametají. Byl to ten nejlepší rok z celého mého života a všechno jsem si to zařídil sám. A jak se mi to povedlo? To se ti právě chystám povědět. – Úryvek z Knihy šikany

Deník třídního otloukánka vypráví příběh o šikaně, ale také o tom, jak se jí dá zbavit. Pro Ericovy spolužáky je to možná zábavná hra, ale jemu to způsobuje nenapravitelné šrámy na duši i osobnosti. Přesto si třída vybrala špatného Pošuka, protože tenhle se jim dokázal postavit a napravil svoji situaci.

Čtěte také  Kéž bys tu byl: Čtivý příběh na pozadí koronavirové pandemie

Příběh je složen z deníku Erica a z úryvků z Knihy šikany, která se může zdát jako hloupý výmysl, ale přesto dokáže vyčlenit jednoho spolužáka z kruhu přátel. Je to poutavá kniha, kterou by si měl přečíst každý rodič i student, protože jim může otevřít oči a ukázat, čeho jsou i tak nevinné děti občas schopné. A že žádná šikana není nevinná, ale vždycky se s ní dá něco udělat…

 

Deník třídního otloukánka

aneb Jak jsem zvítězil nad šikanou

Eric Kahn Gale  ·  Vydavatelství: Jota, 2013

Pravidla, která řídí druhý stupeň základních škol, nám často zůstávají záhadou. Ale pro Erika Haskinse je to záhada, kterou potřebuje vyřešit, a to rychle. Do šesté třídy byl Erik normální, průměrný kluk, ale z nějakého nevysvětlitelného důvodu z něj parta tří kluků udělala Pošuka. Dokonce i jeho nejlepší přítel, s nímž kamarádí už od první třídy, se postaví proti němu. Eric nemůže pochopit, proč se stal Pošukem právě on, a dojde mu to až ve chvíli, kdy se dozví o Knize šikany – tajemném průvodci, který učí Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil; jak řídit školu a být Někdo. A taky, jak vybrat Pošuka – jedince, jenž se stane tím nejtrapnějším z nejtrapnějších. Eric Haskins zatím zůstává Pošukem, ale je předurčen k tomu, aby na nejnižší pozici společenského žebříčku nezůstal navždy.

 

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.