blog

Knížka, která pomůže

25.10. 2013

A jestli ne, můžete napsat Julii

Nakladatelství Host právě vydalo knížku pro děti Julie mezi slovy, kterou napsala Petra Dvořáková. Autorka se zatím tvorbě pro děti nevěnovala, čtenáři ji znají díky rozhovorům o víře, které vyšly pod názvem Proměněné sny (2007). Dvořáková za ně dostala Magnesii Literu. Další kniha Já jsem hlad (2009) se týkala aktuálního problému – mentální anorexie.

Příběh knížky není složitý – Desetileté Julii se rozvedou rodiče a ona se s otcem a sestrou odstěhuje z města na venkov. Otec si tam nachází novou partnerku, která má dva syny. Tato velká rodina se začne zabývat běžnými starostmi všedních dnů.

Ačkoli je kniha určená pro děti, řeší jeden z častých problémů dnešní doby – rozvod rodičů a následné léčení dětské duše. I Julie byla šťastná holčička, dokud její rodiče měli peníze a maminka s ní mohla o víkendech hýřit v supermarketech (obecně si můžeme povšimnout i dalšího nešvaru dnešní doby – trávení volného času v nákupních centrech a jejich hernách). Jenže „maminku někdo začaroval“ a tohle období je nenávratně pryč. Julie si musí zvyknout na nové prostředí, kde si holky chodí hrát v teplákách, a ne ve značkových džínách. Musí si zvyknout na novou rodinu. Do toho stále čeká na matku a zjišťuje, že jí dospělí neříkají všechno.

Vypravěčem je sama Julie, nahlíží na svět perspektivou desetiletého dítě – spoustě věcí nerozumí, spousta věcí je pro ni komplikovaná či záhadná. Ale jako každé dítě je také zranitelná a citlivá.

Dvořáková představuje specifickou vypravěčskou strategii – holčička Julie vypráví o svých problémech pozitivně, ačkoli není vůbec v dobrém psychickém stavu. V tomhle by knížku mohli ocenit i další kluci a holky z rozvedených rodin – mohla by jim být nápomocna při vyrovnání se světem, v němž jsou najednou věci jinak. A že je v ČR velká rozvodovost a odnáší to obvykle děti, o tom netřeba ani spekulovat. Ale protože je knížka pro děti, všechno dobře dopadne.

Čtěte také  Shuggie Bain: Srdceryvný portrét chudoby a rodinných vztahů

Co mě překvapuje, je to, že autorka knihu naplnila kdejakými aktuálními termíny typu kyberšikana, kreditní karta, dentální hygiena aj. Julie jim nerozumí a krouží kolem ní stejně jako bolestné vzpomínky na spokojený život v dřívější rodině. Chápu, že nejde dnešní dítě izolovat od světa, který je venku, ale právě zde je knížka možná realistická až moc. Julie se diví stejně jako Helenka v Hrdém Budžesovi, ale její glosy nejsou vtipné, ani satirické. Prostě jsou.

Julie mezi řádky ukrývá zdařilé ilustrace Katariny Gasko, nejsou vtíravé, korespondují s úvahami malé holčičky a přitom jsou poetické.

Titul se asi nezařadí mezi kouzelné knížky českých dětí, ale je roztomilý a v určitém okamžiku může dětem skutečně pomoci.

Julie mezi slovy (Petra Dvorakova)

Julie mezi slovy

Petra Dvořáková  ·  Vydavatelství: Host, 2013

Desetiletá Julie to nemá vůbec jednoduché. Nedávno prožila (stejně jako mnoho dalších dětí) rozvod rodičů a spolu se svou mladší sestrou se právě pokouší sžívat s novou partnerkou svého otce a jejími dětmi. Situace je o to komplikovanější, že rozpad původní rodiny je provázen přestěhováním se z Prahy, z prostředí nákupních center, výběrových škol a dalších městských vymožeností, na obyčejnou vesnici, do malé školy mezi holky, které se vůbec nevyznají. Na pozadí příběhu malé Julie před čtenářem vyvstává jakýsi slovník pojmů, které ze světa dospělých mnohdy nechtěně pronikají do světa dětí a mohou je stejně tak trápit jako být zdrojem humorných okamžiků.
Dětský čtenář se tak setkává s výklady slov, jako například rozvod, sex, kyberšikana, ale i pojmy handicapovaný, dentální hygiena nebo kreditní karta. Dívenka Julie zasvěcuje čtenáře také do světa těch slov, která jsou dětem přísně zakázána, a nabídne jim i náramně užitečný Vofukovník. Ten se později stává interaktivním nástrojem Juliiny komunikace se čtenářem. Svou hrou tak Julie nenásilnou formou vede čtenáře k zamyšlení nad významem a používáním slov.
Kniha Julie mezislovy se dotýká častého, a přesto v dětské literatuře zřídka uchopeného tématu rozvodu rodičů a rozpadu rodiny, vytváření širších citových vazeb k novým partnerům rodičů i jejich dětem. Dětskému čtenáři pak poskytuje možnost vyrovnat se s jednou z nejbolestnějších zkušeností dětství.
Knihu doprovodila ilustracemi přední slovenská výtvarnice Katarina Gasko.

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

Čtěte také  Dvanáct skvělých dětských knih vonících létem