blog

Geniální, vtipné, děsivé… aneb zasmějte se s Hitlerem

Mám slabost pro minimalistické a přesto designově nápadité obálky. Přiznávám, že často si chci knihu s takovou obálkou přečíst, i když netuším, o co v ní vůbec jde. Obálka knihy Už je tady zas jde ovšem ještě dál – je minimalistická, zajímavá a… a už na první pohled je vám jasné, jaký příběh se pod ní schovává.

Německý novinář, historik a politolog Timur Vermes si pro svůj první román zvolil skutečně originální námět. Jeho příběh začíná tím, že se v létě roku 2011 kdesi v odlehlé části Berlína probudí Adolf Hitler. Adolf Hitler z masa a kostí, ve své slavné nacistické uniformě. Netuší, jak se tam dostal, a jeho poslední vzpomínky sahají jen po konec druhé světové války.

Dnešní svět očima Adolfa Hitlera

Adolf Hitler je dnes vnímán jako monstrum. Jako podivná ukřičená figurka minulosti, která bůhvíproč dokázala zfanatizovat německý národ a díky jeho podpoře napáchat tolik zla. Jeho patka, knírek i rázný projev se staly symbolem nacismu stejně jako hákový kříž. A teď si představte, že tuhle zkostnatělou figurku vezmete a přesunete do 21. století.

Celý román je odvyprávěn ich-formou přímo z Vůdcovy hlavy, z čehož autor dokázal vykřesat přímo neuvěřitelnou řadu humorných momentů.

Vidět dnešní svět Hitlerovýma očima je podivný zážitek a mnohé jeho úvahy a komentáře vás skutečně mohou od srdce rozesmát.

Kolemjdoucí Berlíňané jej samozřejmě považují za zdařilého imitátora a komika a přes několik známostí, které si zakrátko stihne udělat, získá angažmá v televizním pořadu. Jeho krátká sdělení německému národu se setkají s obrovskou popularitou – ten nový imitátor Hitlera je přece tak věrný, komický i kontroverzní, navíc se pod vším tím jeho rozčilováním a rasistickými poznámkami vlastně ukrývá i mnoho pravdy.

Absurdní humor, ze kterého mrazí

Obzvlášť osvěžující je právě onen všudypřítomný absurdní humor: Hitler, který si vybírá telefonní vyzvánění a zakládá si e-mailovou schránku, mluví asi za vše. Skvělé na tom je, že se navíc nejedná o hloupý a zjednodušující humor – spíše bych ho přirovnala k určitému “monty-pythonskému” stylu, který doprovází satira, absurdita a černý humor, který si utahuje z věcí, ze kterých se přece legrace nedělá.

Čtěte také  Jak se stát jiným: Naštvané psaní se silným příběhem

Zajímavé ovšem je, že i když se takhle zvesela rozesmějete nad mnohými scénkami (a já se u téhle knížky nasmála opravdu dosyta), za pár chvil vám tento úsměv na tváři nepříjemně ztuhne.

Za vší tou satirou, která je zábavná a dost aktuální, se totiž schovává i fakt, že celý ten román vlastně není tak absurdní, jak se může zdát. Přejede vám mráz po zádech, když si uvědomíte, že ten Hitler je v určitém ohledu vlastně i sympatický, a ještě víc vás vyděsí, když uznáte, že některé jeho názory dávají smysl.

Smích i varování

Román Už je tady zas tak vedle skvělé zábavy přináší i určité varování. Mnohým z nás se jistě zdá, že dnes už není možné, aby se někdo podobný dostal k moci stejně jako Hitler ve třicátých letech minulého století. Jenže se může dost snadno přihodit, že až jednou bude někdo takový stát přímo před námi, nepoznáme ho, a to ani kdyby vypadal jako samotný Adolf Hitler.

Kniha Už je tady zas bude skvělou volbou pro čtenáře se zájmem o politiku, evropské dějiny a současné dění ve světě – satiry veřejného dění si v knize užijete opravdu hodně.

Pokud vám absurdní humor není cizí, román vás skvěle pobaví, ale zároveň (i když jen plíživě a na pozadí) upozorní na slabá místa dnešní společnosti.

 

 

Už je tady zas

Timur Vermes  ·  Vydavatelství: Argo, 2013

Co kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale jen usnul? A co kdyby se probudil roku 2011? Jak by se asi tvářil a našel by v našem světě spojence, kteří by ho podpořili? Od těchto otázek se odvíjí román německého spisovatele Timura Vermese. Román, který okupuje přední místa německých literárních žebříčků. Prodalo se ho zatím téměř půl milionu výtisků a skoro sto tisíc kusů ve formě audioknihy. Satirický příběh se překládá do sedmnácti jazyků včetně angličtiny, španělštiny, francouzštiny a češtiny.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

Čtěte také  Trýzeň a touha: Dojemný příběh jednoho podivuhodného manželství, slzy i smích zaručeny!