blog

Špionážní thriller se špetkou lásky

26.02. 2014

Špionážní román, který navozuje atmosféru studené války lehkou předehrou, a poté se pouští do světa knihy v knize. Příběh začíná v Cambridge, kde mladá studentka Serena studuje poslední ročník vysoké školy. Seznámí se tam s okouzlujícím starším mužem, který jí nevědomky připraví na všechno, co jí čeká. Připraví jí na pohovor do britské tajné služby MI5, kde se musí od nejnižších pozic vypracovat až k někomu, kdo dokáže věci měnit.Serena dostává podivný úkol. Netýká se žádné špionáže, nebezpečných manévrů, ale zabývá se literaturou. Jako čtenářka všehochuti Serena zaujme své nadřízené a ti jí svěří tento delikátní úkol s krycím názvem Mlsoun. Vybírat vhodné spisovatele, které bude tajná služba dotovat, se zprvu zdá jako snadný úkol, ale pouze do okamžiku, kdy se do práce nezačnou plést i city.

Nebylo to jedno z těch divokých, propocených setkání, jaká následují po dlouhém odloučení. Náhodný kolemjdoucí voyeur, který by dokázal nahlédnout za závěsy ložnice, by uviděl konvenční, nepodnikavý pár v misionářské poloze, který je sotva slyšet. Naše vytržení nám tajilo dech. Sotva jsme se hýbali, protože jsme se báli, že bychom to měli hned za sebou. Ten zvláštní pocit, že teď je a vždycky bude zcela můj, ať chce nebo nechce, byl beztížný a prázdný a já se ho mohla v kterémkoli okamžiku zříct. Tom mě zlehka líbal a pořád dokola mumlal moje jméno. Snad to byla chvíle, kdy jsem mu to měla říct, okamžik, kdy by nedokázal uniknout. Teď mu to řekni, opakovala jsem si. Řekni mu, co děláš.

Špionážní román zasazený do 70. let se rozvíjí pomalu, popisuje hrdinku, která si teprve tvoří na svět názory, učí se a studuje. Její postava se neustále rozšiřuje. Když je Serena postavena před dilema, kdy se zamiluje do autora, který nesplňuje požadavky, které mají hlásat správné názory, tak se musí rozhodnout, jestli dá přednost kariéře nebo umění. Občas to působí jako kniha v knize, to zejména v těch případech, kdy si Serena pročítá díla neznámých autorů a čtenář je čte současně s ní. Je těžké rozhodnout, jestli je kniha o studené válce a tajné službě, nebo spíše o spisovatelích a jejich tvoření.

Čtěte také  Víra, naděje a masakr: Přímo do srdce Nicka Cavea a všech čtenářů téhle knihy

Autor se do paměti čtenářů zapsal zejména Betonovou zahradou. Nekompromisním dílem, které jde za hranice lidské morálky, překračuje tabu a ukazuje čtyři sourozence, kteří aby mohli žít spolu, pohřbí vlastní rodiče ve sklepě, aby se o jejich smrti nikdo nedozvěděl.

Mlsoun (Ian McEwan)

Mlsoun

Ian McEwan  ·  Vydavatelství: Odeon, 2013

Británie roku 1972 čelí hospodářskému propadu, masovým nepokojům a hrozbám teroristických útoků. Bojuje se na všech frontách – i na té kulturní. Tajná služba distribuuje pod zástěrkou různých nadací peníze perspektivním umělcům, kteří budou propagovat „správné názory“. Tak je koncipována i operace MLSOUN. Agentka Serena ovšem poruší nejen základní pravidlo špionáže – nevěřit nikomu –, ale brzy i další – do jednoho z mladých umělců se zamiluje. Špionážní thriller o literatuře a se šťastným koncem – novinka z autorovy dílny i další vrchol jeho tvorby.

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.