blog

Trojská válka z pohledu Patrokla

23.03. 2014

Achilleus, Oddyseus, Patroklos, Meneláos, Helena… Všechna tahle jména známe už ze základní školy. Patří ústředním hrdinům nejslavnějšího eposu všech dob – Homérově Illiadě z 8. století př. n. l. Madeline Millerová se rozhodla, že ho přetvoří do čtivého a poutavého příběhu. Povedlo se jí to?

Ano. Ano, ano, ano. Upřímně řečeno, byla jsem zprvu ke knize trochu skeptická. Obávala jsem se, že to bude něco na způsob stručného převyprávění klasického díla, jaké se mi do ruky už kdysi dostalo. Tohle je ovšem něco úplně jiného. Madeline Millerová na knize pracovala úctyhodných deset let a výsledek stojí za to. Není to převyprávění, nýbrž historický román právě na motivy Homérova originálu.

Příběh jako takový se zdá být v podstatě stejný – Paris unese krásnou Helenu, což vyústí v dlouholeté obléhání Tróji, v níž nejvíc zazáří udatný bojovník Achilles.

Všichni ten příběh známe z Petiškových Starých řeckých bájí a pověstí. Jako malá jsem tyhle příběhy zbožňovala (ačkoli původní předlohu jsem nečetla), a tak jsem si Achilleovu píseň nemohla nechat ujít. Autorka knihy se nesoustředí na válku jako takovou, ale na něco jiného, co jiní autoři podle ní úplně opomíjejí – vztah Achillea a Patrokla, jeho věrného druha. Achilleova píseň je popisovaná právě očima Patrokla, on je vypravěčem celého příběhu, on seznamuje čtenáře se všemi hrdiny a přibližuje svůj komplikovaný vztah s nejslavnějším válečníkem všech dob.

Tímto se Achilleova píseň stává vlastně klasickým milostným románem. To, že ti dva byli milenci, není výplod bujné fantazie autorky, vztah Patrokla a Achillea byl mnoha autory už dávno před ní popisován jako víc než přátelský. Dává to smysl, ani jsem se nad tím nepozastavovala; jen v okamžiku, kdy se do příběhu připletla trojská Briseovna, ale mám zkrátka trochu popletenou hlavu z těch hollywoodských filmů.

Kromě poutavého tématu se kniha od Millerové může pochlubit i dokonale propracovanými charaktery všech postav a velkou čtivostí.

Autorce se do vyprávění podařilo vměstnat i trochu netypické výrazy pro tamní dobu, ale nijak to nenarušuje příběh jako takový; možná jen trochu ozvláštňuje. Nutno dodat, že Millerová je rozená vypravěčka, ačkoli jsem věděla, jak to celé nevyhnutelně musí dopadnout, stejně jsem byla do poslední chvíle napjatá. Vykřesat takové napětí z notoricky známého příběhu, to už podle mě chce mistra spisovatele. V knížce nechybí ani dobrodružství a tajemno způsobené především neustálou přítomností bohů. Styl psaní autorky je jednoduchý a příjemný, čte se to zkrátka jedna báseň.

Zvlášť pozoruhodné je, jak Millerová dokázala pohledem Patrokla vykřesat z literárních hrdinů jakoby skutečné postavy.

Poslední dobou čtu knihy, u nichž mám hlavní hrdiny v oblibě, ačkoli to bývalo spíš naopak. Naprosto jsem podlehla něžnému a bojácnému Patroklovi i pyšnému, leckdy až namyšlenému Achilleovi a fandila jim a vlastně až doufala, že dojdou ke svému šťastnému konci, i když jsem věděla, že to není možné. Kromě nich mě zaujala bohyně Thetis, ta její ledová zatvrzelost. V tomhle příběhu má obzvlášť důležitou roli a její zásahy často způsobovaly nečekané zvraty. Nicméně Millerová si dala záležet a vypiplala každou postavu do sebemenšího detailu.

Čtěte také  Divine Rivals: Když rivalita zažehne jiskru, která vzplane v něco víc

Tak trochu jiný milostný příběh mě úplně pohltil a věřím, že stejně na tom bude každý milovník starých bájí a pověstí, příběhů o lásce a všichni fanoušci starověké historie. Kromě obsahu se navíc můžete pokochat i oku lahodící obálkou. Achilleova píseň mě zkrátka nadchla se vším všudy.

 

Achilleova píseň

Madeline Millerová  ·  Vydavatelství: Host, 2014
Překlad: Tomáš Kačer

Řecko v časech hrdinů. Patroklos, nešikovný mladý princ, byl vyhoštěn do království Fthie, kde žije přehlížen ve stínu krále Pelea a jeho zlatovlasého syna Achillea.
Achilleus, „nejlepší ze všech Řeků“, je vším, čím Patroklos není — silný, krásný, syn bohyně —, a jejich cesty se nikdy neměly zkřížit. Jednoho dne ho však Achilleus vezme pod svou ochranu a brzy se z nich stanou přátelé. Vzdělávají se v umění války a medicíny a z jejich pouta vznikne něco mnohem hlubšího — k nelibosti Achilleovy matky Thetidy, kruté mořské nymfy. Když přijde zpráva, že byla unesena Helena Spartská, jsou řečtí muži vyzváni, aby šli do války proti Troji. Achilleus se připojí, sveden příslibem slavného osudu. Patroklos, zmítaný láskou a strachem o svého přítele, následuje Achillea do války, aniž tuší, jak krutá zkouška je čeká. Toto dojemné a originální ztvárnění trojské války je zničujícím příběhem lásky a soupeření mezi bohy a lidmi. Hlavní zápas se však odehrává mezi nelítostnou ctižádostí a touhou lidského srdce po míru.

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.