blog

Jak syn rockera hledal vraha topmodelky

15.04. 2014

Kniha Volání Kukačky vyvolávala ve čtenářích dojem, že je to prvotina spisovatele Roberta Galbraitha. Po tom, co celý svět zjistil, že jde o detektivní román od Joanne K. Rowlingové se tato kniha stala bestsellerem. Velmi zajímavý příběh, kdy Cormoran Strike hledá vraha celosvětově známé topmodelky, nás přivádí do světa showbysnysu, psychicky labilních postav a překvapivých situací.Na začátku knihy se setkáváme se soukromým detektivem Cormoranem Strikem. Jeho postava nám na začátku není příliš odhalena, autorka záměrně prokládá celou knihu i jeho osobním příběhem. Do kanceláře mu přichází nová sekretářka Robin Ellacottová, o které víme, že je čerstvě zasnoubená se svým přítelem Matthewem. Pro čtenáře, kteří styl autorky Joanne Rowlingové už znají, není forma knihy nijak překvapivá. Skvěle pracuje s odhalováním více příběhů a postav, které se v některých chvílích prolínají. Kniha není jen pro čtenáře, kteří nepohrdnou detektivním románem, dokáže zaujmout i čtenáře jiných žánrů.

Hlavní postavou je Strike, bývalý voják, na kterém jeho dřívější povolání zanechalo následky – přišel o část jedné nohy. Jeho otcem je známý rockový zpěvák a díky tomu lépe proniká do společnosti lidí ze showbysnysu. Po zavraždění Luly Landryové, světově proslulé topmodelky, o které na začátku knihy nic nevíme, se Strike setkává s dalšími lidmi, kteří se ve světě showbysnysu denně pohybují. Postavy jako slavný módní návrhář Guy Somé nebo modelka Ciara Porterová jsou v knize velmi dobře vykresleny. Autorka používá k ukázání charakteru jednotlivých postav většinou dialogy. Důležitou postavou je v knize také John Bristow, nevlastní bratr zesnulé Luly, který chce po Cormoranovi, aby našel jejího vraha.

Žánr detektivního románu je autorkou dodržen. Přesto je kniha spíše pro čtenáře, kteří mají raději oddechovou literaturu. Navzdory skvělému propracování postav, není zápletka děje příliš propracovaná, a tím pádem může i 477 stránek knihy některé čtenáře odradit.

Volání Kukačky osloví nejen fanoušky detektivního žánru, a to proto, že je velmi čtivá. Na knize není zajímavá ani tak hlavní zápletka a její rozuzlení, poutavá je především autorčina práce s psychologizací postav, hlavně s postavou Luly Landryové. Čím více se totiž čtenář ponořuje do děje, tím více poznává její osobnost a na konci díla má pocit, že přesně ví, jaká Lula byla, i přesto, že kniha začíná její smrtí.

Čtěte také  Vraní oko: Nový případ pro Josefa Bergmana

Obálka knihy na první pohled nezaujme, za to název knihy je trefný a skvěle vymyšlený. Kdyby byla kniha o několik desítek stran kratší, rozhodně by jí to neublížilo. Některé pasáže jsou zdlouhavé a určité okamžiky se v knize opakují.

Volání Kukačky je především pro čtenáře, které zajímá propracování knihy, dialogů a postav a nejsou příliš nároční na zápletku.

 

Volani Kukacky (J.K. Rowlingova, Robert Galbraith)

Volání Kukačky

J.K. RowlingováRobert Galbraith  ·  Vydavatelství: Plus, 2014

Vzrušující detektivní román J.K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. 

Když se supermodelka Lula Landryová zřítí z balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, policie dojde k závěru, že šlo o sebevraždu. Její bratr má však pochybnosti – aby zjistil pravdu o její smrti, najme si soukromého detektiva. Cormoran Strike je válečný veterán, který opustil službu v Afghánistánu po těžkém zranění. Během řešení případu proniká do světa vysoké módy a mediálních celebrit, londýnské smetánky, ale i spodiny.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.