blog

Sexy kulinářka Charlotte je zpátky!

20.04. 2014

První díl trilogie o potřeštěné kanadské produkční Charlotte jsem si zamilovala. A tak když jsem dostala možnost přečíst si díl druhý, neváhala jsem ani vteřinku. Pokochala jsem se (opět) báječným kabátkem, který je tentokrát sytě modrý a začetla se do příběhů čerstvě vdané paní Lhermittové.

No ano, Charlotte Lavigneová v prvním díle došla ke svému happyendu. Její přítel Max, nejúžasnější ze všech mužů pod sluncem, ji požádal o ruku. Druhý díl se točí kolem příprav na tu nejbáječnější svatbu všech dob (s tím nejlahodnějším menu, samozřejmě) a prvních týdnů v Charlottině zemi zaslíbené, Paříži, do které se společně se svým novomanželem hned po svatbě přestěhuje z Kanady.

Fascinuje mě fantazie spisovatelky Nathalie Royové.

Jakmile máte pocit, že všechna Charlottina dobrodružství už jsou vyčerpána, že už se jí nemůže stát nic katastrofického nebo podivuhodného, zase se jí něco přihodítchyně jí obviní, že ukradla své nevlastní dceři kabelku, na svatbu dorazí dort z cupcaků ve tvaru mopslíka, kameraman ji nečekaně natočí v nepříjemné situaci a pak ji vydírá...

Většinou jsem se u těch jejích neuvěřitelných eskapád bavila, ale dvojka už je tak trochu na hraně s realitou. Párkrát mě napadlo, že tohle už je přece jen trochu přehnané, tady si to autorka mohla odpustit, tu a tam mi to zkrátka přišlo až přeplácané.

Dalším drobným problémem je sama hlavní hrdinka. V prvním díle jsem si jí oblíbila, dokonce mi občas připomínala mě samotnou, připodobňovala jsem ji taky k Bridget Jonesové. Charlotte je pořád stejně naivní, sexy, půvabná a ďábelská zároveň, vaří ještě lépe než v předchozí knize a občas plácne takovou perlu, že vás donutí smát se nahlas, i když sedíte v plném autobusu. Ale místy se zdá až trochu přehnaně sobecká, majetnická, žárlivá, hysterická a rozmazlená – což ji vlastně svým způsobem dělá opravdovějším člověkem (a ztotožňovala jsem se s ní o to víc), ale už to zkrátka není ta Charlotte, kterou si každý čtenář snadno zamiluje.

Naštěstí má Nathalie Royová pár fint, jak si každého čtenáře (a možná spíš čtenářku, tohle je spíš přece jen knížka určená něžnému pohlaví) omotat kolem prstu, i když se mu na knížce třeba přece jen všechno nezdá dokonalé.

Tak za prvé – čtivost, čtivost, čtivost. To je základní mantra pro úspěšnou knihu. Jakmile je knížka čtivá, jakmile se od ní nemůžete odtrhnout, je to prostě ono. Spisovatelka popisuje Charlottiny trable lehkým a jednoduchým jazykem, dopředu pohání děj notnou dávkou břitkých dialogů. Drobné výhrady mám k překladu, který je místy trochu “nečeský” – překladatelka Jitka Řihánková občas používá výrazy přehnaně spisovné nebo naopak nespisovné a jednou nebo dvakrát jsem se při čtení vyloženě “zadrhla”, protože se mi to či ono slovní spojení zdálo nevhodné.

Čtěte také  Trápení všeho druhu: Příběhy všedního života, ve kterých pravděpodobně poznáme sami sebe i své blízké

Stejně jako u recenze prvního dílu připojuji varování, že knížka stoprocentně rozdráždí všechny vaše chuťové buňky. Jste-li na dietě, vyhněte se jí obloukem.

Já teď netoužím po ničem jiném než po jarním chřestu s bylinkovou zálivkou, po smažených krevetách s cayenským pepřem, po levandulových makronkách…

 

Bublinky v sampanskem a smetanove karamelky (Nathalie Royova)

Bublinky v šampaňském a smetanové karamelky

Série: Pikantní život Charlotte Lavigneové

Nathalie Royová  ·  Vydavatelství: Jota, 2014

Charlotte Lavigneová je zpět! Je jí třicet čtyři, stále pracuje jako produkční pořadu Absolutní Roxanne a ke svému obrovskému štěstí je zasnoubená s krásným Maximilienem, jehož hodlá následovat do Paříže. Charlotte má plné ruce práce s plánováním svatby a šílí z organizace této velké události, protože ji chce mít pochopitelně perfektní. Ale nic se neodehraje tak, jak si představovala. A po svatbě žili šťastně a měli mnoho dětí? Právě že vůbec ne! Nový Charlottin život není pohádka a naše hrdinka se bude muset hodně ovládat, aby manželství vydrželo. Podaří se jí to?
Druhý díl je plný nečekaných zvratů a obsahuje stejné ingredience jako díl první: přátelství, lásku, jídlo i mrzutosti. Protože i když je Charlotte vdaná a žije v Paříži, je to pořád ta stejná šarmantní mladá žena – je sice málokdy dokonalá, ale vždycky zábavná!

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.