blog

YA román Easy: ideální lehké čtení na dovolenou

8.04. 2014

Život není easy, říká Tamara Webberová prostřednictvím této knihy, která vyšla v českém překladu v brněnském nakladatelství Jota.

Jacqueline následuje svého kluka na vysokou školu a sama se vzdá svých plánů studovat kontrabas na konzervatoři. Jak velká to byla chyba, zjistí ve chvíli, kdy ji přítel opustí a ona zůstává sama. Musí se vyrovnat nejen s náhlou životní změnou, ale i s problémy ve škole a se zkušeností se sexuálním násilím. Brzy zjišťuje, že není ve školním kolektivu jediná, komu se stalo něco takového a rozhodne se proti tomu bojovat. Navíc se zdá, že potkala novou lásku, ale ani ta nebude bez komplikací a záhad.

Román Easy už svojí obálkou napovídá, že najde své příznivce především u dospívajících dívek a řadí se do poměrně nově vzniklého žánru New Adult, který je zacílen na mládež od 18 do 26 let.

Zaměření na tuto věkovou kategorii podtrhuje i univerzitní prostřední, ve kterém se celý příběh odehrává.

Podle mého názoru má být hlavní myšlenkou knihy sexuální násilí na ženách a následné vyrovnání se s tímto traumatizujícím zážitkem. Bohužel je toto poměrně dobré a stále více aktuální téma zatlačeno hodně do pozadí a v knize převládají dobře vypadající muži, sexuální napětí, touha, erotika a pochopitelně láska. Dějová zápletka je pro starší věkové kategorie velmi předvídatelná a vyvolává lehký úsměv.

Nicméně příběh má celkem rychlý spád a čte se skutečně svižným tempem. Osobně dávám přednost knihám s propracovanějším dějem a s vyšší úrovní jazyka, u kterých je potřeba trochu více přemýšlet.

Na druhou stranu pokud je někdo typ pouze relaxačního čtenáře a má chuť si přečíst třeba na dovolené něco romanticky dráždivého, může pro něj být román Easy tím pravým.

 

Čtěte také  Koketujete s myšlenkou napsat vlastní knížku? Přečtěte si, co radí Ruta Sepetys

Easy (Tammara Webberova)

Easy

Tammara Webberová  ·  Vydavatelství: Jota, 2013

Sledoval ji, ale neznal ji. Až do chvíle, kdy se stal díky náhodnému setkání jejím zachráncem… Dívka, která se domnívá, že lidem nelze věřit, na sliby se nedá spoléhat a věrnost je pouhá iluze. Chlapec, který věří, že pravda je relativní, že lži dokážou skrýt nesnesitelnou bolest a vina je neodpustitelná. Potvrdí si navzájem svá přesvědčení, nebo je naopak jeden druhému definitivně vyvrátí? Když Jacqueline následuje svého kluka na vysokou školu, kterou si vybral, rozhodně nečeká, že se s ní dva měsíce po začátku druhého ročníku náhle rozejde. Dva týdny stráví v naprostém šoku, aby se pak probudila v jiné realitě: je nezadaná, místo na výběrovou hudební konzervatoř chodí na státní univerzitu, bývalí přátelé ji najednou ignorují a poprvé v životě jí hrozí, že z nějakého předmětu propadne. Při odchodu z večírku je Jacqueline na opuštěném parkovišti napadena klukem ze studentského spolku, do něhož patří i její bývalý přítel. Zachrání ji neznámý mladík, který byl ve správný čas na správném místě, a ona chce jen jediné – vymazat útok a celou tu noc z paměti. Ale její zachránce Lucas chodí na stejné přednášky z ekonomie jako ona, sedí v zadní řadě, skicuje si něco do bloku a při tom se na ni dívá. Její kamarádky ho ohodnotí jako dokonalý materiál na nezávaznou divokou známost, která jí pomůže vzpamatovat se po rozchodu.

Když se z útočníka, který ji napadl, stane stalker, má Jacqueline na výběr: zhroutit se, nebo se začít bránit. Lucas nad ní drží ochrannou ruku, ale sám má svá vlastní tajemství. Najednou je těžké odhalit, co se skrývá za vnějším zdáním, a není jasné, komu se dá věřit.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.

Čtěte také  Yellowface: Aktuální kniha, která je otravná a skvělá