blog

Všemi smysly: 12 českých autorek, 31 povídek, 5 lidských smyslů

23.06. 2014

Zrak. Sluch. Čich. Chuť. Hmat. 5 základních smyslů. 12 českých autorek. 31 povídek. 1 povídková kniha. Všemi smysly. Skvělý čtenářský zážitek.

Na tuhle knížku jsem se dívala hrozně skepticky.
Já nána.Jenže ono to má růžový obal, nakladatelství Jota to zařadilo do Beletrie pro ženy a jedna z těch autorek píše pro časopisy MaminkaMiminko a Dieta (tři různé tituly). Tak jsem holt předpojatá, no.

Už nebudu. Slibuju.Protože jsem zase jednou narazila na skvělou knížku, která klame tělem. Očekávala jsem povrchní povídky bez šťávy a emocí, dostala jsem hluboké příběhy, které ve vás zanechají spoustu nejrůznějších pocitů. Někdy je to spíš pachuť, hořká a smutná, jindy zase napětí, radost, rozněžnění nebo nostalgii. Mají tisíc vrstev a tisíc různých podob. Všechny stojí za přečtení.

Z autorek jsem poznala akorát Barboru Baronovou, protože vím o její spolupráci s Ditou Pepe. A taky už jsem zabloudila na web své (skoro)jmenovkyně Jany Benešovské. A zbytku přítomných dam jsem neměla sebemenší tušení a tak nějak hloupě předpokládala, že povídky od těch známějších budou lepší, nebo aspoň čtivější. Nakonec mě nejvíc dostala povídka Pomerančová, kterou napsala Renata Fíková, blogerka roku z blogů na iDnes.cz, o které jsem nikdy neslyšela. Kdo by to byl řekl.

Kniha je rozdělená na 5 částí. Podle pěti smyslů.Každý ze smyslů je uveden černobílou fotografií Davida Konečného. Ne všechny spisovatelky napsaly povídku na všechna témata. Některé napsaly jen dvě, některé čtyři. Limit se očividně nestanovil. Zadání ovšem všechny splnily do puntíku. Z každé povídky, ať už se vztahuje ke kterémukoli ze základních lidských smyslů, ten jeden základní lidský smysl naprosto jasně vyzařuje.

Nejintenzivněji jsem to cítila u čichu.
O čichu se píše nejlíp. Nejniterněji, nejpalčivěji.
Zase se prokázalo moje tvrzení, že přijít o čich by bylo stejně hrozné jako ztratit zrak.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Protože povídky psalo 12 úplně odlišných lidí, nenajdete tu jednotný styl psaní nebo vyjadřování. A to je na téhle knížce taky krásné. Je to v podstatě docela útlá knížka, ale plná rozmanitosti. Občas mi něco nesedlo, třeba ta různá nářečí prostě nemusím, jsem radši, když se používá jednoduchá, spisovná čeština. Ale dohromady to spolu tak nějak ladí.

Navíc je v téhle knížce strašně silně znát ten “ženský prvek”, to, že se dvanáct žen vypsalo pro své čtenáře společně. Ačkoliv jsou nejednou hlavními hrdiny muži, stejně je tohle ženská kniha. Což ovšem neznamená, že ji nemohou číst muži, to vůbec ne. Měl by si přečíst každý, kdo pátrá po kvalitní současné české literatuře. Kterého smyslu si ceníte nejvíc?

 

Vsemi smysly

Všemi smysly

12 českých autorek, 31 povídek, 5 lidských smyslů

Vydavatelství: Jota, 2014

Co se stane, když se na svět kolem sebe podíváte trochu jinak? Když jeden z pěti lidských smyslů převezme vládu nad vaším vnímáním? Ať už proto, že si to výjimečná situace žádá, či proto, že je jeden smyslový receptor citlivěji nastaven než ostatní, anebo třeba proto, že vás k tomu prostě předurčil handicap?

Důvody mohou být rozličné, ale výsledek překvapivě podobný. Otevřou se vám nové dimenze vnímání. Obyčejné věci dostanou náhle jiný rozměr. Co jste byli zvyklí vnímat očima, najednou „vychutnáváte“ po zvuku či hmatem, na jazyku se střídají různé chuti a vy se utápíte ve zcela nových vůních.

Dvanáct mladých autorek – Barbora Baronová, Jana Benešovská, Blanka Čechová, Renata Fíková, Pavla Horáková, Barbora Janečková, Ilona Laužanská, Jana Micková, Jana Potužníková, Veronika Šlechtová, Zdeňka Šubrová a Iveta Vařečková – si vzalo tuto výzvu za svou a stvořily soubor rozmanitých povídek, který lze číst na mnoho způsobů. Začnete od začátku, budete postupovat po jednotlivých oddílech a procvičíte si postupně všechny smyslové receptory – oči, uši, čichové buňky v nose, chuťové pohárky na jazyku a kožní mechanoreceptory v bříškách prstů (na rukou i na nohou!). Nebo si přečtete text, který vás uchvátí, a pak se vrhnete na další povídky dané autorky napříč sbírkou, protože nebudete chtít opustit svět její imaginace. A nebo úplně jinak. To už je na vás.

Každá autorka je jiná, každá má jiný příběh, který chce vyprávět, a proto i sbírka nabízí pestré čtení. Najdete v ní lásku, bolest, vášeň, absurditu lidské existence i tápání v mezních životních situacích. A to všechno s nadhledem, místy s břitkým humorem, někdy s romantickým nádechem či naopak s explicitním erotickým jiskřením a jindy třeba s mrazivou věcností.

Seznamte se s dvanácti autorkami a vnímejte na chvíli svět jejich očima. A ušima. A nosem a…

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.

Čtěte také  Severka: Dívka, na kterou budete po přečtení ještě dlouho vzpomínat