blog

Chlast, holky a byrokracie

7.07. 2014

Nakladatelství Argo vydává díla Charlese Bukowskiho. Letos zařadilo i jeho románovou prvotinu Na poště v novém překladu Boba Hýska. Charles Buowski, americký autor, jenž bývá řazen do skupiny beatníků, patří dnes už k čítankové klasice. V jeho přímočaré poezi, povídkách i próze najdete spoustu vulgarit, alkoholu, bídy, smutku i sexu.

Bukowski napsal tento autobiografický román po svém odchodu z poštovního úřadu, kde byl zaměstnán v 50. a 60. letech. Ústřední postavou je autorovo alterego, známé i z jeho dalších knih – inteligentní alkoholik, sázkař a povaleč Hank Chinaski, který se v podstatě omylem stává stálým zaměstnancem pošty. Od začátku při své práci takřka kafkovsky naráží na byrokratická nařízení, téměř kafkovskou mašinérii reprezenotvanou omezenými vedoucími zaměstnanci, kteří prostřednictvím funkce šikanují své podřízené. Chinaski  mající problém s autoritami a zvyklý na pitky táhnoucí se dlouho do noci najednou vstává v pět ráno, aby se vydal na vedoucím vybranou trasu, kde čelí různým nástrahám v podobě zuřivých psů nebo neodbytných důchodců. Později po nocích třídí poštu podle norem a skládá zkoušku, kde musí přesně vyjmenovat všechny ulice jedné trasy. Líčení těchto pracovních peripetií se v románu střídá s popisem osobních událostí hrdinova života – vztah s neméně nevázanou Betty, manželství s mladou náruživou Joyce, rozvod, narození dcery…

Zdálo by se, že tolik událostí by si žádalo rozsáhlou publikaci, Bukowskému však na jejich popis stačila jen útlá knížka. Autorův styl je stručný a jasný, nezdržuje se s popisy míst, nepřehrabuje se ve svém nitru, zkrátka vypráví historky ze svého života. Vypráví velmi čtivě a opravdově (užívá hovorový jazyk okořeněný trochou vulgarity), až máte skoro pocit, že s ním sedíte v baru u piva.

Pokud netrváte na spisovnosti a slušnosti, bude se vám knížka číst moc dobře. Hlavní hrdina má přesně ten mix vlastností, který je lidsky přitažlivý i nesnesitelný zároveň. Pravděpodobně ho během čtení trochu politujete, trochu vás vytočí a hodně s ním budete sympatizovat, co se týče jeho pocitů ze setkání s poštovní byrokracií a v jeho revoltě proti ní. Pokud vám snad Bukowského tvorba zpříjemňovala rebelská léta dospívání, rozhodně byste teď neměli šanci v podobě reedic od Arga promarnit!

Čtěte také  Severka: Dívka, na kterou budete po přečtení ještě dlouho vzpomínat

 

Na poste (Charles Bukowski)

Na poště

Charles Bukowski  ·  Vydavatelství: Argo, 2014

Zcela první Bukowského román z roku 1971, v němž se poprvé v celé své kocovinové kráse představuje autorův neblaze proslulý antihrdina a alkoholické alter ego Hank Chinaski. Román je jedinečnou kronikou autorových osudů z padesátých a šedesátých let, kdy se pouze kurvil, chlastal, sázel na dostizích a kazil si zdraví coby poštovní doručovatel a úředník. Jeho tehdejší pracovní a milenecké peripetie říznuté vysokoprocentním cynismem a sardonickým humorem vycházejí v novém překladu Boba Hýska.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE