blog

Obyčejně neobyčejný vztah

31.07. 2014

28 nepřečtených zpráv. 46 nepřečtených zpráv. Máte nový e-mail od Leo Leike. Emmi se rozbuší srdce a zrychlí tep, protože píše muž, do jehož řádků se dokázala zamilovat, aniž by ho kdy potkala.

Leo Leike a Emmi Rotheová – hrdinové, které ve světě jedniček a nul spojil překlep: záměna Like a Leike. Několik omluvných, nezřízeně ironických i zvědavých zpráv zahajuje e-mailovou komunikaci dvou zcela neznámých lidí. Leo, stydlivý a plachý lingvista, který často neumí říkat věci přímo a už poněkolikáté ukončuje táhlý a bolestný vztah. Emmi, sebevědomá a nádherná žena s pevným rodinným zázemím, která dokázala vytvořit šťastnou a úplnou rodinu i s nevlastními dětmi.

Křehký vztah dvou citlivých lidí se ve světě jedniček a nul začíná romanticky rozvíjet, ale jako každý jiný vztah ho sužují bolesti a záležitosti, které člověk nemůže změnit, ani kdyby tisíckrát chtěl. Dochází k vzájemnému nesetkání, společným alkoholovým večerům u monitoru, zásahu třetí strany i poměrně dramatickým odmlkám. Obyčejně neobyčejný vztah.

Nebanální knížka o vztahu dvou lidí, kteří by se v kolejících svých běžných životů nikdy nesetkali, neobsahuje jedinou pasáž vypravěče, zobrazuje pouze vzájemnou korespondenci hrdinů s datem a časem odeslání. V elektronickém písmenkovém světě to Leovi a Emmi funguje vlastně úplně stejně jako v každém jiném vztahu. Někdy jsou naše rozhovory metaforické a popisné, jindy přijde ostrá výměna názorů, občas je to monolog, který se zdánlivě tváří jako dialog. Reagujeme prudce a vášnivě, dáváme si na čas, jsme vyhýbaví nebo nedovedeme zakrýt vzrušení či smutek.

Nevšední a hluboce emotivní text ukazuje ne zcela přirozenou polohu mezilidské komunikace, ze které mohou vzejít ty nejpřirozenější a nejkrásnější lidské city. Obal není víc než obal.

Kniha Dobrý proti severáku velmi pěkně zapadá do vkusně pojaté a neprimitivní edice pro ženy, kterou vytvořilo nakladatelství Host. Příjemné a inteligentní čtení. Doporučuji do deštivých i slunných dnů.

Čtěte také  Počkej na moře: Výjimečný příběh, který si vychutnáte

 

Dobry proti severaku (Daniel Glattauer)

Dobrý proti severáku

Daniel Glattauer  ·  Vydavatelství: Host, 2010

Emmi Rothnerová si chtěla přes internet objednat předplatné časopisu Like. Díky překlepu ale její e-mail dostane Leo Leike. Protože Emmi mu dál posílá e-maily, upozorní ji Leo na její omyl. Začne tak nezvyklá korespondence, jakou lze vést jen s osobou naprosto neznámou. Na tenkém ostří mezi absolutním neznámem a nezávaznou intimitou se oba víc a víc sbližují, až si nakonec musí nevyhnutelně položit otázku: snesly by milostné city, které rozkvetly v e-mailech, osobní setkání? A co by se stalo, kdyby ano? Kniha Dobrý proti severáku je moderní a vtipnou variací na epistolární romány.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE