blog

Přišla z moře: Zábavné, leč…

Nový román prozaika Miloše Urbana Přišla z moře propojuje několik vzájemně poměrně blízkých žánrů: reportážní skicu, dobrou detektivku (avšak bez ústřední postavy detektiva), mysteriózní příběh a společenský román s hororovými prvky. Pozvolné a lehce plynoucí tempo vyprávění lze doporučit k čaji o páté, avšak pouze do chvíle, kdy se ústřední hrdina ocitne v mrazáku…

Miloš Urban zazářil v roce 2001 románem Hastrman, za který obdržel cenu Magnesia Litera za prózu, následovaly úspěšné texty Stín katedrály, Santiniho jazyk i poslední Praga Piccola, který symbolicky končí právě tam, kde začíná autorův nejnovější román – v Anglii. V regionálním deníku Eastbourne Standard svou praxi rozvíjí začínající český žurnalista, který se zcela náhodně ocitne u reportáže týkající se neznámé dívky, která brzkého rána vystoupila z mořských vln. Pátrání po její identitě skončí záhy, avšak skládání mozaiky toho, co se na moři událo, trvá mladému muži několik týdnů, běh autorem nichž se pro některé ze zúčastněných stává stále nebezpečnější…

Ačkoli autor ve svých předchozích dílech mordoval postavy velmi svižně, v románu Přišla z moře se setkáváme s vraždou skutečně decentní. Urban se statečně odráží od žánru noir román, detektivkové prostředí staré dobré Anglie mu s lehkostí dopomůže s atmosférou, pozorování přistěhovatelců a nejrůznějších etnik žijících vedle sebe však zůstává na úrovni konstatování faktů, nikoli bližšího ohledávání souvislostí. Novinařinu a obvyklou redakční praxi  vystihl přesně.

Urban si neklade za cíl řešit existenciální otázky, oslovuje masovější publikum, kterému nabídne možnost odskočit si z všední reality do umně zkonstruované detektivky: dobře zvolené prostředí, slušně napsané postavy, tajemství, zápletky, vygradovat, a pak lehce zchladit.

Zábavný román pro ukrácení dlouhé chvíle zřejmě zaručí nutný čtenářský zájem, avšak předchozích autorových literárních úspěchů se zaručeně ani nedotkne. Koncept “každý rok jedna kniha” jsme tu už měli. Guláš z třetí cenové vás taky nenadchne, ale v podstatě proti němu nemůžete říct ani slovo.

Čtěte také  Young Mungo: Drsný příběh ze Skotska

Prisla z more (Milos Urban)

Přišla z moře

Miloš Urban  ·  Vydavatelství: Argo, 2014

Jednoho dne se na pláži v jihoanglickém městečku objeví tajemná krásná dívka oděná jen v plavkách, která zjevně vyšla z moře. Je promrzlá, nikoho nepoznává, na nikoho nereaguje. Místní noviny v tom vidí senzační zprávu okurkové sezóny. Mladý novinářský elév z Prahy, který je v Anglii na stáži má o dívce napsat reportáž. Když dorazí do policejní cely, zdá se, jakoby ho dívka poznávala. Ukáže se však, že tato skutečnost může být životu nebezpečná. Inteligentní román noir jako odpověď současným krvavým krimi thrillerům.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.