blog

Hvězdný český podzim: Co vám nesmí chybět v knihovně

18.09. 2014

Léto nám pomalu střídá podzim a s ním přichází jedno z nejlepších knihomolských počasí roku! Zamračeno & deštivo (odborně knihomoly nazýváno zkratkou zadeš) jsou ideální podmínky k tomu, abychom zalezli pod peřinu s dobrým čajem a začetli se do toho nejlepšího, co nám následující týdny nabídnou. Obzvláště se zaměříme na českou prózu, protože ta je následující měsíc opravdu hvězdná!  🙂 Čekají nás čtyři super-knihy – vychází nová kniha Radky Denemarkové, Petry Soukupové, Jiřího Hájíčka a Josefa Formánka!

Sebevražda bohatého postaršího muže se brzy ukáže jako nepravděpodobná. Vnímavý Policista neúnavně pátrá po skutečných důvodech té podivné smrti, jež ho dovedou k tajemnému domu pod Petřínem. Záhad a motivů přibývá, stejně jako hodin strávených s mladou Vdovou. Hlavními postavami jsou ale tři, možná čtyři ženy, vzdělané, smělé a oddané vyšší spravedlnosti, podle níž oběť a viník ztrácejí svou původní dualitu. A v echu doráží palčivá otázka: kolik nás ještě čeká násilí a válek, než všechno to neštěstí člověka konečně polidští?
Autorčin groteskní román valící se jako láva však také promlouvá o potřebě doteků, neboť „těla nelžou a jejich paměť neklame“. A roli přímo tažnou mají v knize svobodné bytosti, pro něž je laskavost mocnější než zákony vládců — švitořivé vlaštovky.

TO SI CHCI PŘEČÍST

 

Začaly prázdniny. Jedu s mamkou a Richardem na jeho chalupu. Ale nechce se mi tam. Radši bych zůstal u táty. Mohl bych celej den hrát hry na počítači, pít Fantu a jíst třeba hranolky anebo něco jinýho, co bych chtěl. Bertíkovi je devět. Rodiče se rozvedli a on žije s maminkou, která si našla nového přítele. Bert mu říká Rypouš. Ostatně, celou tu životní změnu nese velice těžce. Připadá mu jako zrada. Chci, aby bylo všechno jako dřív! Vzteká se. Žárlí. Na všechny kolem sebe je protivný. Až jednou potká v lese za chalupou zvláštní mluvící zvíře — čmuchadlo — a skamarádí se s ním.

Čtěte také  Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi

Dokáže neočekávané přátelství s tajemným tvorem změnit Bertíkův pohled na svět?

TO SI CHCI PŘEČÍST

 

 

Po úspěšných románech Selský baroko a Rybí krev se Jiří Hájíček představuje výborem ze své povídkové tvorby. Dějištěm sedmnácti povídek, které autor napsal v průběhu let 1995 – 2014, je jihočeský venkov. Většina příběhů z tohoto povídkového výboru jsou všednodenní lidská mikrodramata, někdy jde více o zachycení nálady a atmosféry, jindy o odvyprávění příběhu nebo o záznam životního pocitu či zkušenosti. Čtenář tak v textech objeví podzim v krajině, jaro a kvetoucí trávy, žhavé léto, vánoční příběhy i povídky o vesnickém fotbale.

TO SI CHCI PŘEČÍST

 

 

 

Když spadnete na dno, nezbývá než se odrazit směrem vzhůru. Místy úsměvné, místy drsné zápisky z protialkoholní léčebny. Příběhy čtyř pacientů, kteří se skamarádí při nelehkém úkolu – zbavit se závislosti, černého draka v sobě. Mrazí při sledování jejich předchozích životů, kdy se díky alkoholu ocitají až na pokraji smrti. To jim však při samotné léčbě nebrání zažívat humorné příběhy a situace, které plynou z nenormálního soužití třiceti mužů na uzavřeném oddělení. Podaří se jim přitom vyhrát válku s démonem alkoholu?

TO SI CHCI PŘEČÍST