blog

Petra Soukupová vydává knihu pro děti

Dětskou knížkou Bertík a čmuchadlo se na literární scénu vrací úspěšná spisovatelka a scenáristka Petra Soukupová. Po oceňovaných titulech pro dospělé K moři (2007; Cena Jiřího Ortena), Zmizet (2009; Magnesia Litera 2010 — Kniha roku) a Marta v roce vetřelce (2011) napsala Petra Soukupová svou první knihu pro dětské čtenáře. Originální, autentický příběh přátelství a hledání vnitřní rovnováhy je podle autorky určen všem dětem, které se občas cítí samy.

Bertíkovi je devět. Rodiče se rozvedli a on žije s maminkou, která si našla nového přítele. Bert tuto životní změnu nese velice těžce. Vzteká se. Žárlí. Na všechny kolem sebe je protivný. Až jednou potká v lese za chalupou mluvící zvíře — čmuchadlo — a skamarádí se s ním.

Čmuchadlo je zvláštní zvíře. Jednou jsem ležela v posteli a to slovo mě prostě napadlo. Hned jsem věděla, že je to zvíře, a říkala jsem si, že když už mám tak hezký slovo, tak napíšu knihu pro děti, kde tohle zvíře bude. A bude radit někomu, kdo je smutný. Nějakému dítěti, vysvětluje Petra Soukupová.

Kniha Bertík a čmuchadlo vychází 30. září. Autorem ilustrací je výtvarník a grafik Petr Korunka, o typografickou úpravu se postaral Martin Pecina.

Knihu Bertík a čmuchadlo zařadil herec Lukáš Hejlík do programu scénického čtení LiStOVáNí, premiéru bude mít za účasti autorky 2. listopadu. Vydavatelství OneHotBook připravuje audioknihu. Petra Soukupová knihu představí na 24. Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě v pátek 17. října.

 

 

Čtěte také  5 důvodů, proč vyzkoušet Knihovrátek