blog

Prodlužte si prázdniny: Čas mezi šitím je na to ideální

13.09. 2014

Trochu mě mrzí, že se mi román Čas mezi šitím nedostal do tlapek už na začátku prázdnin, protože je to prostě ideální letní čtení a já bych vás o něm mohla informovat mnohem dřív. Ale co, tak teď aspoň zavzpomínáte na horké letní dny, žejo.
Protože Čas mezi šitím rozhodně stojí za přečtení. Začala jsem po něm toužit, hned jak jsem se dozvěděla, že ho Jota vydá. Španělský bestseller vyšel už před pěti lety, postupně celkem ve třiceti jazycích. Letos byl konečně tenhle debut španělské profesorky angličtiny Maríi Dueňasové přeložen i do češtiny.

Prý že to připomíná filmovou Casablanku, což nemůžu potvrdit, neviděla jsem. Jestli je to ale v Casablance o romantice,politice, módě, důležitých historických událostech, je to napínavé a čtivé a prostě dobré, tak jo, podobá se to Casablance. Čas mezi šitím má všechny tyhle klady, což ho řadí mezi mé nejoblíbenější letní knihy.


Příběh se odehrává v první polovině 20. století.Hlavní hrdinka Sira se z chudé švadlenky díky otcově pohádkovému bohatství stane majetnou milenkou sličného mládence. Z mládence se ovšem vyklube marnotratník a lotr, když před občanskou válkou v Madridu prchnou do Maroka. Sira se ocitá v cizí zemi, úplně sama… a nakonec jí nezbývá nic jiného, než za pomoci přátel popadnout špulku do jedné ruky a jehlu do druhé. Nakonec v Tetuánu vybuduje úspěšný a šik módní salon, stane se špionážní agentkou ve válce, osudovou a sebevědomou ženou. Z ošklivého káčátka se zkrátka vyklubala bílá labuť. Její životní osudy jsou spletité a než se se Sirou doberete zdárného konce, napadne vás asi tak dvacet možných rozuzlení.

Já věřila v happyend, samozřejmě. A musím vám prozradit, že hlavní postavu jsem si zkrátka nedokázala oblíbit. Příběh je vyprávěn v ich formě právě z pohledu Siry a i když mi nevadila, tak mi zkrátka sympatická nebyla. Mám totiž takový dojem, že se ze všech protivenství nedostala proto, že by byla tak houževnatá, nebo inteligentní, nebo důvtipná, ale jen a pouze proto, že se vždycky objevil někdo, kdo jí řekl, co má dělat. Nebýt těchto popostrčení, nejspíš by Sira dál živořila jako průměrná madridská švadlenka.

Čtěte také  Útěk na venkov: Tak trochu jiný „Romantický útěk“

Další věcí, která mi na románu krapet nesedla, byl fakt, že je psán až příliš povrchně. Byla bych radši, kdyby zabíral mnohem menší časový úsek, ale Siriny duševní pochody v něm byly víc rozebrány. Když šla takhle po povrchu, stihla toho sice spisovatelka Dueňasová víc, ale za cenu toho, že občas se zdá ten Sirin přerod z hloupé naivky v sebevědomou dámu trochu neuvěřitelný.


Jako správná holka jsem si samozřejmě hrozně oblíbila pasáže z módního salonu. Protože je Čas mezi šitím román jaksepatří mnohovrstevnatý, pobavíte se i nad několika historkami ze zákulisí. Jak se vyrábí plesové šaty během pár hodin, co je fakt stylové a nikdy nevyjde z módy, ve kterém časopise dodnes najdete ty pravé módní poklady. Všechny tyhle momentky jsou pečlivě zapracovány v ději a hrozně se mi zamlouvaly.Kromě výše zmíněného a taky faktu, že je tam na mě až příliš nezábavného politikaření (to bych radši četla víc zážitků z módního salonu), je to zkrátka opravdu velkolepé dílo. Při čtení se úplně přenesete do slunného podnebí Maroka, jako byste cítili ve vzduchu moře a vanilku a slyšeli zručné stříhání látek v Sirině salonu. No a nejenže se u toho královsky pobavíte, ale taky si doplníte znalosti o té evropské historii, která se leckdy ve školách vynechává, příběhu se totiž účastní i několik skutečných historických postav. Čas mezi šitím sice nějaké ty mouchy má, ale celkem vzato je to pořád dobrá knížka.Cas mezi sitim (Maria Dueñasova)

Čas mezi šitím

María Dueñasová  ·  Vydavatelství: Jota, 2014

Strhující román o zdánlivě obyčejné ženě, která využije svůj talent a odvahu, aby se proměnila v prestižní krejčovou a později v tajnou agentku pracující pro Spojence za druhé světové války.

Mladá švadlenka Sira Quiroga opustí Madrid těsně před začátkem španělské občanské války s mužem, kterého bláznivě miluje, ale sotva zná. Spolu se usadí v marockém Tangeru, exotickém, pulzujícím městě, kde se může člověku přihodit cokoli, dokonce se může stát i obětí zrady a být ponechán svému osudu.
Opuštěná Sira, která se topí až po krk v dluzích, se přestěhuje do Tetuánu, hlavního města Španělského protektorátu v Maroku. Za pomoci lží a přátel s pochybnou pověstí se jí podaří začít nový život a otevřít si módní salon, kde přijímá klientky cizokrajného původu a podivuhodných osudů.

Po vítězství fašistů v občanské válce ve Španělsku a pod hrozbou vypuknutí války v Evropě se život fiktivní protagonistky nečekaně protne s osudy skutečných historických postav, mezi kterými vynikají Juan Luis Beigbeder, záhadný a málo známý ministr zahraničních věcí v první Frankově vládě, jeho milenka, excentrická Angličanka Rosalinda Foxová, a námořní atašé Alan Hillgarth, šéf britských tajných služeb ve Španělsku za druhé světové války. Společně Siru přesvědčí, aby přijala riskantní úkol, při němž se látky, stehy a střihy její krejčovské dílny promění ve viditelnou fasádu něčeho mnohem temnějšího a nebezpečnějšího.
Úchvatnou prózou napsaný Čas mezi šitím se řítí nezadržitelným tempem po mapách a nostalgických vzpomínkách; z legendárních koloniálních enkláv v severní Africe nás přenese do proněmeckého Madridu na začátku druhé světové války a do kosmopolitního Lisabonu plného špionů, oportunistů a válečných uprchlíků.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE

Čtěte také  Chybějící světlo: Dokáže přátelství překonat neodpustitelnou zradu?