blog

Strach, který nevidíme: O Pettersonově detektivce Hitlerovi nepřátelé

20.09. 2014

Detektivka zažívá boom, o tom není pochyb, obvykle však na pozadí spletitého případu vidíme současnost s jejími nedostatky nebo psychologický profil hlavního hrdiny, detektiva či detektivové, který je zmítán životními běsy, hledá své místo ve světě a cestu, po které má jít, aby jeho život dostal nějaký řád či smysl.

Švédský spisovatel Torsten Petterson však do detektivky dodal další rozměr – zasadil její děj do nacistického Německa v roce 1938. Krimi román funguje nejen jako napínavý příběh, ale také jako popis zrůdností Hitlerových mužů. Knihu vydalo Argo a má být prvním dílem celé krimi série.

Doba, v níž se ocitáme, je narušená, vztahy mezi lidmi přestaly existovat, Berlín ovládá strach. Bojí se všichni. I Pettersonův detektiv Richard Halder, povoláním psychiatr, je narušený, ovšem nezdá se, že to, co ho děsí, je doba. Tento Švéd žijící v Berlíně má strach z minulosti, ze svého dětského zážitku.

Berlín však je také neklidný, strach mají i esesáci, které vraždí tajemný fantom.

Do toho se Halderově hysterické pacientce ztratí manžel, psychiatr je chtě nechtě zatažen do vyšetřování a zoufalá honička v ještě zoufalejší době může začít.

Torsten Petterson je učitelem literatury, zabývá se literární vědou a kritikou, kromě krimi románů píše také poezii, obdivuje Dostojevského a mnohem více než detektivní zápletka ho zajímá právě psychologie jeho hrdinů, o čemž čtenáře postava psychiatra Haldera, jeho přátel a pacientů brzy přesvědčí. Z knihy je patrný strach i nemoc, přitom Petterson nevyužívá historické postavy. V knize se mihne Himmler, ale je to v podstatě postava epizodní a pro plynutí děje nedůležitá.

Z chování postav není jasné, kdo je dobrý a kdo zlý, ačkoli se čtenář snaží sledovat klasickou linii – mord – detektiv – rozuzlení, najednou zjistí, že to tak není a že si s ním Petterson hraje. Čtenář zažije mnohá překvapení a na konci zjistí, že vlastně nečetl klasickou detektivku, ale román o strachu a pomstě, který končí, a přitom pokračuje…

Čtěte také  Kéž bys tu byl: Čtivý příběh na pozadí koronavirové pandemie

Hitlerovi nepratele (Torsten Pettersson)

Hitlerovi nepřátelé

Torsten Pettersson  ·  Vydavatelství: Argo, 2014

Detektivní román nás zavede do Berlína r. 1938, do doby, kdy se obavy a zoufalství pronásledovaných skupin obyvatelstva stupňovaly stejně rychle jako euforie fanatických esesmanů. Když někdo začne přímo v berlínských ulicích nenápadně a nevysvětlitelně vraždit důstojníky SS, je vyšetřováním pověřen sturmbannführer Friedrich Eichberg.
Jsou tu však i další záhady – znenadání zmizí významná židovská rodina Colbertových, a také jistý pan Pohl, jehož manželka požádá o pomoc s pátráním svého psychiatra Richarda Haldera. Kdo dříve rozmotá spletitý případ?

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE