blog

Prach jsi a v prach se obrátíš

22.10. 2014

Chris Tvedt se bezesporu může zařadit mezi další skvělé autory severských detektivek. Od ostatních autorů se může lišit především tím, že čtenáře nechá nahlédnout trochu víc do emocí a myšlenek vyšetřovatele i obětí. Vrchní komisař Edvart Matre se nesnaží vyřešit pouze případy, které se mu vražedným tempem hromadí na stole, ale objevuje i děsivá tajemství vlastní minulosti.Název zní stejně jako citát „Prach jsi a v prach se obrátíš“, protože v celé knize se neustále setkáváme s tím, jak pomíjiví je lidský život a jak rychle se dá ukončit. První vražda, kterou dostane Edvart Marte na starosti, je smrt starého muže, který je zastřelen ve svém domě v lesích daleko od civilizace. Kvůli nedostatku důkazů se ale musí začít věnovat i jinému případu. V Bergenu je zabitá mladá žena a další leží ve vážném stavu v nemocnici. Je možné, že obě má na starosti jeden muž a že bude pokračovat. Proto se vyšetřovatel vrací do svého rodného města, kde závodí o čas s vrahem mladých žen a současně odkrývá minulost vlastního původu.

Další ze severských detektivek, která je napínavá, čtivá a má spletitý děj. Několik rozdílných případů, podezřelých i vyšetřovatelů, ale na konci vše dává smysl, i když takový, který se nedal očekávat. Je to jako kdyby vyřešení jednoho případu pomohlo vyřešit ten další. Autor zvládá ze zdánlivě nesouvisejících událostí vytvořit jednu dobře promyšlenou vraždu. Přesně tak jak to bývá i v ostatních podobných skandinávských detektivkách. Čtenář nikdy netuší nic podstatného a jde jenom ve stopách vyšetřovatele.

Doktor Lunden uchopil mrtvé tělo za ramena a zatáhl, ale tělo se ani nepohnulo. Zanadával, ještě jednou uchopil tělo a znovu se je pokusil nadzvednout. Hlava se oddělila od podlahy se zvukem trhajícího se papíru. Lunden převrátil tělo na břicho. Temeno hlavy vypadalo jako temně rudý, nebo spíše skoro černý kráter. Tak tady máme výchozí ránu,“ podotkl doktor Lunden a v hlase mu znělo strohé uspokojení.

Autor Chris Tvedt popisuje místa činu s chladnou přesností, zaměřuje se na detaily, zvuky a drobnosti, takže je až nebezpečně jednoduché si to všechno představit. Román Prach jsi a v prach se obrátíš je první kniha, která představuje vyšetřovatele Edvarta Martena. Chris Tvedt je také autor dalších úspěšných krimi románů, například Nade vši pochybnost nebo Kruh smrti

 

Čtěte také  Nové detektivní příběhy, které vás nenechají vydechnout

Prach jsi a v prach se obrátíš

Chris Tvedt  ·  Vydavatelství: Jota, 2014

Překlad: Marta Lykkenborg
Série: Edvard Matre (díl 1 z vydaných 1)

 

Na samotě u lesa v oblasti Østlandet je doslova popraven starý muž. Vyšetřovatel Edvard Matre nenachází po vrahovi žádné stopy. V Oslu místní úřady ustoupily tlaku veřejnosti a nechaly otevřít masový hrob s pacienty z gaustadské nemocnice. V Bergenu je nalezena mrtvá mladá žena a jiná leží v kómatu v nemocnici. Mnoho skutečností naznačuje, že všechny oběti má na svědomí stejný pachatel. Edvard Matre je poslán zpět do města, které opustil před mnoha lety, aby dopadl možného sériového vraha. Ale jako by se po něm slehla zem. Tlak najít pachatele dříve, než se dopustí další vraždy, je neúnosný. Navíc se Edvard dozvídá, že jedno z těl, které bylo nalezeno v masovém hrobě v Gaustadu, patří jeho vlastní matce.

KOUPIT KNIHU