blog

Designeři vlastního ega

18.11. 2014

Je ti kolem třiceti. Nejspíš 28, ale vypadáš na 26. Došlo ti, že už nezbývá moc času… na to založit rodinu, udělat kariéru, uskutečnit všechno, o čem jsi snil. Nepotkáváš sám sebe, nasdílíš článek na facebook, otočíš list za dalším zbytečným dnem…

Drobnopříběhy Marka Šindelky specifickým způsobem navazují na autorovu předchozí knihu Zůstaňte s námi, v níž se autor noří do dětství a se stejnou razancí se z něj vynořuje a snaží se dospět. Mapa Anny o mladé (či poptávané) dospělosti už ledacos vypráví. V úlomcích zachycuje život ústřední hrdinky, který je ovšem zaklíněn do osudů dalších lidí. Hlavní hrdinka zapisuje svůj příběh mezi příběhy ostatních, nitky se provazují, zašmodrchají, rozplétají a na příběh Anny se tak nabaluje spousta modelů, vzorců a nesmyslů, které jsou často ukryty v hlavách ostatních. Všechny masky a taktiky na život. V takovém chuchvalci člověk poměrně obtížně hledá sám sebe.

Na mobilních telefonech psali krátké zprávy na facebook o tom, že právě tančí. Všichni ti designeři vlastního ega. Brusiči diamantových avatarů na sociálních sítích.

Marek Šindelka dovede poměrně dobře vyhmátnout zdroje zmatenosti i nejistot člověka před třicítkou a pracovat s nimi prostřednictvím různých perspektiv ve vzájemně provázaných mikropříbězích. Velmi důvěrně popisuje záplavu možností, ze kterých si mladý dospělý může vybírat, ovšem jaksi chybí kritéria, podle nichž by mohl nabídku zhodnotit a skutečně si vybrat. Často chybí návod, jak život nepromrhat. Těkáš od jedné možnosti ke druhé. Nová práce. Nová partnerka. Nový byt. Něco ti uniká. A za několik měsíců znovu. Nová práce… Žijeme ve světě, pro který nás nikdo nevychoval, jeho zákony poznáváš, až když na ně narazíš. Víš, podle jakých ne-pravidel máš hrát, ale nemáš tušení, jak žít. Svět je bohatý. Jednu část svého života prožíváš na sociálních sítích, druhou ve skutečnosti. Životy na facebooku, předstírané životy, které se zřejmě občas prolnou i se životem skutečným.

Čtěte také  V zrcadlové síni: Co má Kim Kardashian společného s Marilyn Monroe?

Kdysi lidé chodili šeptat příběhy do dutin stromů, do puklin ve zdech. Dneska každou minutu přibude na YouTube dvacet čtyři hodin času, to znamená čtyři roky za den.

Autor se velmi trefně dotýká nejen tápání po smyslu a směru života, ale i samotných základů možnosti svobodné volby – ukazuje, jak je člověk náchylný k přebírání cizích názorů či „strategií“ i jak rychle a nekriticky přijímá člověk cizí myšlenku za vlastní. S velkým odstupem se pak dívá na všechny, kteří magickou hranici třicítky překročili, zatím netuší, co přesně ho za ní čeká. Když člověk zaškrtává kolonku 25-35 let, jeho život se točí kolem výběru toho správného životního partnera. Vztah ženy a muže ve vší schematičnosti i jedinečnosti je jedním z nejdůležitějších témat povídkové knihy. Autor pozoruje různé modely partnerství, zřejmě by od nich čekal něco víc. Možná toho víc zkrátka není.

Sylvie si vzpomněla na brožuru z letadla, kde byl návod, jak správně postupovat při letecké katastrofě, a na magazín vložený do stejné přihrádky, v němž byl návod, jak se správně radovat u moře. Martin se na pláži radoval ukázkově. Byla v tom stejná strojenost, s jakou se ráno rozčiloval u recepce…

V povídkové sbírce Mapa Anny hraje zásadní úlohu forma, knížka je skládanka složená z nerovnoměrných dílků různých rozměrů, barev i velikosti. Při skládání záleží na jejich pořadí i důležitosti v celé stavebnici. Kompozice díla připomíná dětskou stavebnici lego či skládanku puzzle. V kvalitě jednotlivých povídek je však značný rozdíl – některé jsou skutečně výjimečné, zatímco hodnota jiných poměrně pokulhává. Podstata knihy je tvořit provázaný celek, ovšem těžko říct, nakolik je tento celek skutečně homogenní.

Hitler je skutečná spása marketingu. Nazvi něco Hitler a máš vyhráno. Anno, věř mi: za Hitlerem se lidé otáčejí jako za pěknou dívkou. Hýbej Hitlerem ze strany na stranu a lidé jej budou sledovat jako tenisové utkání. Každá historická osobnost se změní ve značku, v žalostný symbol složený ze dvou tří wikicitátů.

Čtěte také  Těla: Kniha o všem, od čeho se odvracíme

Knihu doporučuji všem, kteří se dostali do té nesouměrné cílové rovinky před třicítkou. Bude to nepěkně upřímné čtení.

Mapa Anny

Marek Šindelka  ·  Vydavatelství: Odeon, 2014

Mapa Anny je nový povídkový soubor Marka Šindelky, nositele Magnesie Litery za prózu z roku 2012. Objektem autorova pozorování jsou opět vztahy: nebezpečné, zničené, vyhořelé, vyčpělé. Povídky jsou zároveň intimnější a přímočařejší, jsou smyslné i smyslové. V silných textech nahlížíme do vztahů, které byly kdysi krásné, ale už nejsou, anebo se nedařily od počátku, ale aktéři o tom neměli ani tušení.

KOUPIT KNIHU