blog

LookBook #3: Čtení do města

9.11. 2014

Všichni rádi čteme. Že? Znáte ale ten pocit, když přijdete do knihkupectví a …. nevíte, co vybrat! Líbí se vám všechny, nebo žádná, bloumáte policemi a rozmýšlíte, kterou si vzít domů a věnovat jí všechen svůj volný čas. Víme, že vybrat si dobrou knihu je ta nejtěžší část knihomolství. Proto jsme se rozhodli, že vám s tím trochu pomůžeme. Vybrali jsme ty nejlepší knihy, které byste měli mít ve městě stále s sebou.

Víte, že vyšel nový Murakami? Tóru Okada žije s manželkou Kumiko na tokijském předměstí. Nedávno dal v docela dobrém zaměstnání výpověď – potřebuje si ujasnit, kudy se chce v životě vlastně ubírat. Jeho život náhle naruší telefonát neznámé ženy… Detektivní příběh na hranicích mezi realitou, sny a vzpomínkami. Román o lásce a osamělosti, plný melancholie, ale i jemného humoru.

Body Book není příručka, která by ženám předepisovala, co mají splnit za týden, za třicet dní či za rok. Je to kniha, která předpokládá dlouhodobou, nejlépe trvalou, změnu celého životního stylu. Je to rádce, s jehož pomocí můžete prožít dlouhý, šťastný a hlavně zdravý život. Cameron Diaz je dlouhá léta inspirací pro miliony žen po celém světě. Tato sportovně založená, mimořádně úspěšná filmová hvězda však sama přiznává, že o zdravý životní styl nedbala vždycky. Když si ale sama na vlastní kůži, doslova a do písmene, ověřila, jak je výživa bezprostředně provázaná se zdravím, nikdy na tuto lekci nezapomněla.

Jedna z nejlépe hodnocených kriminálních sérií posledních let je nyní kompletní, konečně vyšly Šachové figurky. Nový začátek vlije Finu Macleodovi nový optimismus do žil. Znovu se usadil na ostrově Lewis v souostroví Hebridy, kde kdysi žil jako dítě. Jakožto bývalý policejní detektiv je najat místním majitelem rozsáhlých pozemků jako šéf ostrahy. Pro muže Finových zkušeností by to měl být snadný úkol. Při vyšetřování nezákonné činnosti, k níž na hospodářství dochází, se setkává s nepolapitelným místním pytlákem Piskořem Macaskillem, se kterým kdysi chodil do školy. Ale když Fin Piskoře dopadne při pytlačení, stanou se oba svědky bizarního přírodního jevu, při němž se samovolně vyprázdní nedaleké jezero a na jeho dně se objeví malé zabahněné letadlo s důvěrně známým nápisem na boku. Oba muži vědí, co najdou uvnitř — tělo jejich kamaráda, muzikanta Roddyho Mackenzieho, jehož letadlo zmizelo před více než sedmnácti lety.

Čtěte také  Kateřina Čermák Brabcová: Mám štěstí, že mám tak kreativní práci

Máte rádi, když má něco Dokonalou chuť? Seznamte se s Lizzií Prainovou: ženou v domácnosti, která nedávno překročila padesátku. Bydlí v domku u lesa se svým psem Ritou. Moc ráda vaří a lidem ze sousedství se vyhýbá. Pro obživu peče jiným dorty. Jejího manžela Jacoba už pár dní nikdo nespatřil. To proto, že ho Lizzie minulé pondělí v náhlém hnutí mysli praštila rýčem do hlavy. Co by měla podniknout teď? Pokud chce začít nový život, který si podle vlastního mínění po ubíjejících třiceti letech v Jacobově stínu plně zasluhuje, musí se zbavit jeho mrtvoly. Způsob, jakým se to Lizzie rozhodne učinit, vychází z jejího vrozeného smyslu pro praktičnost. Nic pro slabší povahy.

Kniha, která vzbudila ve Spojených státech mimořádný ohlas a rovněž zájem (dosud se prodalo 7 milionů výtisků, titul za půldruhého roku od vydání neopustil první desítku v žebříčku bestsellerů), je žánrově těžko zařaditelná. Dějovou kostru tvoří příběh Macka Phillipse, jehož rodina zažije tragickou událost – nejmladší Mackovu dceru Missy unese a usmrtí sériový vrah. Smyslem a poselstvím knihy je však vylíčení způsobu, jakým se Mack s touto ztrátou vyrovnává – s odstupem času se totiž na základě záhadného pozvání vydá zpět do chatrče, kde byl hrůzný čin spáchán, a setkává se tam s Bohem (v podobě vpravdě neobvyklé trojice lidí), který mu pomůže najít cestu k usmíření. Kniha má šanci zaujmout každého, kdo se v současném světě snaží ujasnit si svůj postoj k Bohu, víře, otázkám dobra a zla, ale především svůj vztah k lidem, rodině, blízkým a k sobě samému.

Milostný vzkaz v láhvi byl svěřen vlnám, dílem osudu jej oceán zanese na pláž Cape Cod, kde jej nalezne Theresa Osborneová. Rozvedená matka dvanáctiletého syna a novinářka píšící pro Boston Times si na pobřeží přijela na pár dnů odpočinout od práce a načerpat sílu do života, ve kterém se cítí osamělá. Svou něhou a vřelostí Theresu dopis natolik zaujme, že se vydává po stopách příběhu velké lásky, které nebylo dopřáno štěstí. Kdo je autorem dopisu? A proč nemohl být doručen adresátovi? Tajemství vzkazu a všechny otázky s ním spojené přináší Therese novou energii a nadšení do života. Avšak teprve když pozná pisatele, uvědomuje si, jak těžká a zranitelná může být její role v celém příběhu.

Čtěte také  Dopřejte si knižní drinky v knihkavárně

Po úspěchu románů Hvězdy nám nepřály a Hledání Aljašky vychází nyní v českém překladu další dílo veleúspěšného autora Johna Greena, který si i u nás bleskurychle získal početný čtenářský fanklub. Hrdinou Papírových měst je Quentin Jacobsen, normální, trochu bojácný kluk, který má od dětství rád svou kamarádku, nádherně nespoutanou Margo Rothovou Spiegelmanovou. Ta mu pak jednou za tmy nečekaně zaklepe na okno – s výzvou, aby ji doprovázel na celonoční cestě důvtipné pomsty. Ráno jejich společné dobrodružství skončí a nastane nový den. Margo však ve škole chybí.

 

FOTOGRAFIE: pro Martinus nafotila fotografka EveNue