blog

Jaký vánoční dárek udělá největší radost? Průzkumy mluví jasně: knihy a peníze

Knihy, peníze a vybavení na cestování, to jsou podle průzkumu tři nejpopulárnější vánoční dárky, které si lidé přejí najít pod vánočním stromečkem. V 11 z 18 evropských zemí, kde byl průzkum proveden, jsou knihy nejčastějším vánočním dárkem. V pěti dalších zemích jsou knihy na druhém místě.

141121_martinus vanocni_small_30Podle průzkumu společnosti Deloitte chtělo minulý rok pod stromečkem najít knihu 42 % lidí, kniha je tedy druhým nejoblíbenějším dárkem hned po peněžní hotovosti. Těsně za nimi jsou v žebříčku vánočních přání různé dárky pro cestovatele (vybavení, letenky, pobyty), vouchery do restaurací a počítače. Šperky jsou až na desátém místě. Z jiného průzkumu, který zveřejnil portál Statistam.com, vyplývá, že 69 % Britů dalo svým nejbližším pod stromeček minulý rok knihu. Knihy tak o několik příček předběhly oblečení, kosmetiku, a dokonce i hračky.

Dárek pro všechny

Knížky neslaví takový úspěch náhodou. Staly se kvalitním dárkem, který potěší úplně každého, bez ohledu na pohlaví i věk. Podle průzkumu knihu ale ocení více ženy. Pouze 32 % mužů by rádo dostalo knihu, ovšem 51 % žen knižním dárkem skutečně potěšíte. Důležitý je pouze správný výběr knihy. Stále více populárními se stávají e-knihy. “Zájem o e-knihy roste poměrně rapidně, za poslední rok zřejmě až na dvojnásobek. Podle Zprávy o českém knižním trhu by letos mohl být prodán až 1 milion e-knih. V roce 2013 bylo prodáno odhadem na 450 tisíc e-knih,” říká Sčibrany z internetového knihkupectví Martinus.cz. Prodej e-knížek stoupá také po Štědrém dni, kdy lidé najdou pod stromečkem množství nových zařízení určených ke čtení e-knih.

141121_martinus vanocni_small_51

Kterou vybrat?

Na českém knižním trhu vychází několik tisíc knih ročně. I přesto se v knižních trendech dá lehce orientovat. “Mezi knihami jsou bestsellerové stálice, jako jsou nyní například thrillery. Stále populárnější jsou kuchařky,” říká Lucie Zelinková z internetového knihkupectví Martinus.cz. Hitem letošních Vánoc budou literární hvězdy, jako například Paulo Coelho, Jo Nesbo, John Green nebo George R.R. Martin. V kuchařské branži vede rozhodně Jamie Oliver, Jana Florentýna Zatloukalová nebo Roman Vaněk.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Ještě je nemáte? Zachrání vás internet

Podle průzkumu více než polovina Evropanů nakupuje dárky až v prosinci. V první polovině prosince pospíchá do obchodu pro dárky 30 % dotázaných. Nákupy na internetu jsou v posledních letech velmi populární. Díky několika klikům si můžete všechny dárky objednat z pohodlí domova a vyhnout se tak frontám a přeplněným obchodním centrům. “Můžu potvrdit, že velká část Ježíšků nechává nákup až na samotný Štědrý den, dárkový kód na poslední chvíli vytiskne a předá v obálce,” popisuje Ščibrany.

141121_martinus vanocni_small_41

 

 

Zdroje výzkumu:
Deloitte Christmas Retail Survey 2013
Statistam.com
Zpráva o českém knižním trhu 2013/2014