blog

Jaký je poslední případ oddělení Q?

28.01. 2015

Adler Olsen stvořil už pátý případ oddělení Q s jedinečnou trojicí vyšetřovatelů, kteří se snaží přijít na kloub odloženým případům. Tentokrát se všechno točí okolo malého chlapce Marca. Chlapec, který je v Dánsku ilegálně a jeho klan spolu s jeho otcem a strýcem ho s ostatními děti nutí krást a žebrat.Marco se v této skupině ale něčím odlišuje. Je chytrý a chce se dál učit. V noci tajně sní, že by mohl začít chodit do školy a žít slušným životem. Takže v momentě kdy zjistí, že ho jeho strýc chce zmrzačit, rozhodne se utéct. Na útěku objeví tělo mrtvého muže, kterého má jeho klan na svědomí.

Současně s touhle dějovou linií se odehrává i vyšetřování v oddělení Q, kde Carl Mørck se svými kolegy vyšetřují zmizení muže, který odjel do Afriky a už ho nikdo neviděl. Autor zde otevírá téma všudypřítomné korupce a zneužívání humanitární pomoci. Z téhle dějové linie se postupně stává skoro nepřehledná změť úředníků, kteří se navzájem chtějí podrazit a svalit vinu na toho druhého.

Kniha se ale nezabývá pouze vyšetřováním, ale poodhaluje další střípky z minulosti a z osobností hlavních postav. Carl řeší svůj milostní vztah a pořád se vyrovnává se vzpomínkami na nepovedenou přepadovku, při které zemřel jeho kolega a další utrpěl trvalé následky.

Z minulosti tajemného Asada se toho poodhalí tak málo, že tyhle informace spíše vytvoří prostor pro další otázky místo toho, aby poskytly odpovědi.

Čtenáři se zpočátku musí zdát, jako kdyby narazil na dva příběhy spojené v jeden jen zcela náhodně, ale autor příběh propracoval tak dokonale, že tím vybudoval neuvěřitelné napětí, které přichází, když se případy začnou propojovat. Protože většinu odpovědí zná jen malý chlapec, který je ale vycvičený skrývat se před policií a teď se navíc musí skrývat i před vlastními příbuznými.

Čtěte také  Tři důvody, proč se zakousnout do feelgood detektivky Zlatá vařečka

Tentokrát se autor vzdal skoro veškerého popisu násilí a vražd, ale spíše se soustředil jen na nebezpečí, které nad všemi neustále visí jak Damoklův meč. Pak ale vyprávění utne a chvíli trvá, než se dozvíme, co se vlastně stalo. Detektivka, která se zabývá problémy současné společnosti a odhaluje, co se děje za temnou clonou korupce a kriminalitou dětských gangů.

 

Marco

Jussi Adler-Olsen · Vydavatelství: Host, 2014

Milovníci díla Jussiho Adlera-Olsena se mohou těšit na posílení řad vyšetřovatelského týmu o další zajímavou postavu…

Patnáctiletý Marco touží jen po tom stát se dánským občanem a chodit do školy jako každý jiný. Jeho strýc Zola však vládne rodinnému klanu železnou rukou. Celá rodina Zolu uctívá jako boha a bojí se ho jako ďábla, zatímco on nutí Marca a ostatní děti žebrat a krást. Když ale Marco zjistí, že ho Zola pro vlastní prospěch hodlá zmrzačit, pokusí se o nemožné: uteče. Bohužel přitom náhodou odhalí nebezpečné rodinné tajemství a hra o život začíná. Podaří se mu využít všech svých schopností a něco dokázat? Měl by se obrátit na policii? Prozatím neví, že mu v patách není jen rodina, ale i někdo další. Když na to přijde inspektor Carl Mørck, rozhodne se záhadného mladíka, který má zjevně co říct k případu pohřešovaného vládního úředníka, zachránit. Carl s kolegy Asadem a Rose pozvolna rozplétají nitky rozsáhlé korupční aféry, která je vede ze světa bankovnictví přes ministerstvo až do hloubi afrického pralesa. Nevzalo si oddělení Q tentokrát příliš velké sousto?

KOUPIT KNIHU