blog

Rozhovor: Pořídím si Saturnina a poezii, plánuje výherkyně Knižní šifry

Zuzana se stala šťastnou výherkyní soutěže Knižní šifra. V rozhovoru se nám přiznala, že s knihomolským luštěním prokrastinovala a z posledních sil některé kousky googlila. Jelikož byla 777. úspěšnou luštitelkou, čeká na ni teď sladká výhra – poukázka na 64 knih! Po čem sáhne jako první, čím si naplní knihovnu a co nejraději čte? Nejen o tom jsme si se Zuzanou, jejíž knihovna se už brzy výrazně rozroste, povídali v rozhovoru.

šifra

Vyhrála jsi poukázky na 64 knih. Už víš, která kniha určitě nebude v tvé objednávce chybět?

Nedávno jsem si uvědomila, že nám v knihovničce trestuhodně chybí Saturnin, takže jedna položka je zřejmá. Dál určitě nějaká poezie. A podle recenzí si už nějakou dobu brousím zuby na Kvítek karmínový a bílý a na Schrödingerovu velrybu. Pak se uvidí, o co budou stát králíčkovi přátelé a příbuzní 😉

Znala jsi všechny názvy knih v obraze, nebo jsi zkoušela hledat nápovědy na internetu? 🙂

Bez pomoci (no dobře, našla jsem fotku celého odkrytého obrázku) jsem se dostala snad někam ke čtyřiceti, no a pak… Google je mocná čarodějka:-) Přímo nápovědy jsem hledala až ze zoufalství na posledních pár kousků, když jsem se přehoupla z fáze „na to přece musím přijít“ do stavu čisté frustrace.

Prokrastinovala jsi s Knižní šifrou? 🙂

Ó ano, to ano, to tedy prokrastinovala. A bavilo mě to:-)

Kdyby sis mohla vybrat jeden knižní svět, ve kterém bys mohla žít, který by to byl?

Jak o tom tak uvažuji, ty nejčtivější knihy jsou ze světů, v nichž by člověk žít nechtěl – jedině že by se k transportu přidával i balík nějakých těch zvláštních schopností 🙂
Jestli nemůžu být třeba čarodějka, geniální vynálezce nebo nindža, tak to se pak do většiny literárních světů bojím – a do těch ostatních se nijak nehrnu. Báječný nový svět Konce civilizace by sice byl bezpečný, ale… Občas bych se docela ochotně odstěhovala na ostrov Robinsona Crusoa, ale nepochybuji, že kdyby se to mělo uskutečnit, hodně rychle by mě ta touha přešla… Jé, já už vím – můžu být Ijáček?

Čtěte také  Petra Dvořáková: Když píšu, jsem každou postavou, za kterou mluvím

Která kniha ti v poslední době učarovala nejvíce a stala se tvou srdeční záležitostí?

Hyperion. Vím, že vyšel už dávno, já se k němu ale dostala až letos. Jonathan Strange a pan Norrell. Tak, a teď to vypadá, že čtu jenom fantastiku, a přitom čtu klidně i detektivky:-)

Kterou knihu jsi naopak odložila, protože tě nezaujala?

Že bych přímo odkládala knížky, to snad ani nedělám, to až po přečtení mi dojde, že se mi knížka vlastně zas tak nelíbila. V poslední době to byl Cit slečny Smilly pro sníh – do poloviny naprosté nadšení, a pak jako by tomu nějak došel dech. Ne že by byla špatná, ale po prvních kapitolách měla „našlápnuto“ o kus výš. Kvůli mizernému překladu jsem Malou zemi Charlese de Linta sice odložila, ale dočetla jsem ji v originále – a je jí opravdu škoda, zasloužila by si lepší překlad. Jinak, když mě knížka nebaví, spíš vynechám tu a tam stránku, ale konec ji přečtu. Mám i knížky, v nichž jsem „zaseknutá“, třeba Ecův Pražský hřbitov, Melvillova Bílá velryba, ale pořád si věřím, že se k nim ještě vrátím… Snad nedopadnu jako s Babičkou, ve které jsem se takhle „zasekla“ v půlce někdy před patnácti lety – tam už si nedělám naděje, že bych se dokázala znovu začíst…

Kolik knih měsíčně v průměru přečteš?

To vůbec nedokážu říct. Někdy čtyři nebo pět za týden a jindy skoro nečtu. Celkem ale ne tolik, kolik bych ráda, a poměr „vyšší literatury“ k „oddechovému čtivu“ mám zcela neuspokojivý. Nějak nemám tolik času jako dřív, a když už se čas najde, usilovně se věnuji prokrastinaci 🙁 No, teď budu „muset“ nakoupit knížky a přečíst je, už se nemůžu dočkat!

Čtěte také  Čtení s porozuměním: Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?

Účastnila ses i jiných soutěží s internetovým knihkupectvím Martinus.cz?

Zatím ne, ale debut mě navnadil 🙂