blog

Krev na sněhu: Řítí se k nám nový Nesbo

1.06. 2015

Už ve čtvrtek vychází nový román nejúspěšnějšího severského autora současnosti, Joa Nesboa. Kniha Krev na sněhu je prvním dílem duologie a zavede nás do doby sedmdesátých let v Oslu. Nahlédněte pod pokličku dalšího světového bestselleru!

nesbo

Sedmdesátá léta v Oslu. Olav Johansen nedokáže jezdit autem pomalu, je měkký jako máslo, příliš snadno se zamilovává, jestliže se rozčilí, ztrácí hlavu a je mizerný v matematice. Něco málo přečetl, ale moc toho neví a rozhodně nemá takové znalosti, které by byly k něčemu užitečné. A píše pomaleji, než roste stalaktit. K čemu se tedy hodí? Je skvělý zabiják. Nemusí přitom jezdit autem, zabíjí většinou lidi, kteří si to zasluhují, a nejsou to žádné složité počty. Alespoň prozatím nebyly. Dokud od šéfa nedostal nový úkol: vyřídit jeho manželku. Vydává nakladatelství Kniha Zlín.

Jo Nesbø (1960), bývalý fotbalista, finanční analytik a hudebník je dnes především celosvětově známým zástupcem severské krimi. Proslulost a oblibu mezi čtenáři mu vynesla desetidílná série s vrchním komisařem Harrym Holem, kterou napsal v letech 1997–2013 a za niž získal řadu ocenění. Mimo tuto sérii vydal roku 2008 thriller Hodejegerne (Lovci hlav, 2011), jenž byl posléze úspěšně zfilmován, a v roce 2014 rovněž brilantní a napínavý krimiromán Sønnen (Syn, 2015), v němž se čtenáři tradičně dočkají překvapivých zvratů a setkají se znovu s osloským oddělením vražd.

Mezi nejnovější autorovy počiny patří detektivní diptych Blod på snø a Blod på snø II: Mere blod z roku 2015 (Krev na sněhu a Krev na sněhu II: Více krve, 2015). Obě knihy jsou propojeny prostřednictvím některých postav a tím, že děj v nich se odehrává v 70. letech 20. století, v prvním případě v osloském podsvětí, v druhém daleko na severu v zapadlé vísce ve Finnmarce. Kromě detektivek píše Jo Nesbø také knížky pro děti. Celkově byly jeho knihy přeloženy už do 50 jazyků a po celém světě se jich prodalo přes 25 milionů exemplářů.

Čtěte také  5 seriálových adaptací knih, které jste možná ještě neviděli (a měli byste)