blog

Den nepřečtených knih se blíží. Neprokrastinujte, čtěte!

Do Dne nepřečtených knih zbývají už méně než dva týdny. Měli bychom se tedy zaměřit na další kratochvíle, které byste dost možná mohli přetavit v čas na čtení, a dost možná by se vám to mohlo líbit 🙂 Stohy knih, které jsme buď ještě nedočetli, nebo nestihli ani otevřít, mají totiž spoustu příčin. Chceme jich odhalit co nejvíc, aby mohl 31. srpen být prvním dnem, kdy budeme všichni mít #ViceCasuNaCteni.

prokrastinace

Pro-kras-ti-na-ce. Slovo, které většina z nás před pár lety neznala, dnes je však ohýbané jak artista ve francouzském cirkuse. Co vlastně znamená? Wikipedie, nejoblíbenější zdroj naší doby, ji popisuje takto: “Prokrastinace je výrazná a chronická tendence odkládat plnění (většinou administrativních či psychicky náročných) povinností a úkolů (zejména těch nepříjemných) na pozdější dobu.” Když o sobě říkáme, že prokrastinujeme, většinou tím myslíme, že odkládání povinností vyplňujeme nějakou jinou, nepříliš užitečnou činností. Podle bestselleru Konec prokrastinace taková činnost není ani tím, co bychom dělat měli, ani tím, co bychom dělat chtěli. Nedovolíme si dělat něco opravdu příjemného, protože víme, že máme povinnosti, ty ale vesele odkládáme. Jak prokrastinujete vy? Z našeho průzkumu, který stále probíhá , zatím vyplývá, že všichni hodně koukáme na seriály, hrajeme si s mobilem a utrácíme čas na sociálních sítích.

Ruku na srdce. Právě čtete blog Martinusu. Takže na 99,9% milujete knihy. Čtení je tedy s velkou pravděpodobností tím, co byste opravdu dělat chtěli – ať už místo povinností, nebo v opravdovém volném čase. Co takhle vypustit pár dílů Hry o trůny (spoiler alert – v tomhle díle umře vaše oblíbená postava, takže vlastně nemá cenu se dívat) a místo toho si číst? Například první svazek nové povídkové série Divoké karty, editované právě G.R.R. Martinem. Bedlivé sledování životů ostatních na sociálních sítích můžete nahradit radikálnější činností, například četbou Stalkera nebo Deníku mého stínu. Klidně ale můžete začít nepřečtenými knihami, které vám leží na stole 🙂

Čtěte také  Víra, naděje a masakr: Přímo do srdce Nicka Cavea a všech čtenářů téhle knihy

Nejpozději 31. srpna začínáme. Méně prokrastinace, méně časopisů, méně selfíček, více knih! Už za pár dní vám představíme nástroj, díky kterému zjistíte, kolik stránek zvládnete přečíst, když si podobné heslo vezmete za své. Přidejte se k události na Facebooku, ať vám nic neuteče!