blog

Důvody, proč milujeme Stiega Larssona

12.08. 2015

Stieg Larsson je v současné době nejdiskutovanějším autorem, ve spojitosti s Davidem Lagercrantzem, který je autorem čtvrtého dílu Larssonova Milénia. Proč Larssona milujeme? Čím je tak jedinečný a čím se navždy vepsal do dějin moderní literatury?

larsson

Protože je důvodem, proč severská krimi literatura má tak vysokou úroveň, že je vládnoucím žánrem současnosti

Ano, Larsson svou sérií Milénium nejen inspiroval pozdější bestselleristy, ale navodil směr, kterým se severská literatura začala ubírat. Objevil, co společnost baví, co si žádá a co chce číst..

Protože je důvodem, proč svět má další brilantní autory. Bez něj by nebyl Stalker, Písečný muž a další skvělé kousky

Věděli jste, že Larsson inspiroval některé autory natolik, že si na něm založili pseudonym, nebo se úplně vykašlali na původně směr a začali psát detektivky? Lars Kepler má pseudonym založený na Larssonově příjmení a dříve, než tato dvojice začala psát krimi, etablovala se jako dvojice píšící běžnou, poměrně vážnou a kvalitní literaturu.

Protože bez něj by nevznikly dva skvělé filmy

Společnost se rozděluje na přívržence švédské a americké verze. Každá skupina má své pádné argumenty a z nich vyplývá, že v obou případech jde o skvěle provedené snímky.

Jeho knižní série je zpovědí

Víte, jak vznikla postava Lisbeth? Když bylo Larssonovi 15 let, byl svědkem toho, jako dívku jménem Lisbeth kdosi brutálně znásilnil. Měl tehdy strach zakročit a nic neudělal. Pak k ní prý přišel a žádal ji o odpuštění, které dokonal tím, že o ní napsal sérii.

Protože zůstal skromným

Přesto, že je největší hvězdou krimi literatury, nikdy mu sláva a úspěch nestoupli do hlavy. Larsson zemřel před deseti lety, tragicky zemřel na infarkt v roce 2004. Nikdy tak ani neměl příležitost spatřit, jakým fenoménem se jeho tvorba stala a co vše odstartovala.

Čtěte také  Celeste Ng: Temnota a naděje jsou pro mě strany téže mince