blog

5 knižních zpráv, které by vám neměly uniknout

14.09. 2015

Právě začal Festival autorského Čtení ve vlaku, Jáchym Topol získal cenu od Slovinského svazu spisovatelů, a Kunderova divadelní hra Ptákovina vychází v záznamu divadelního zpracování z roku 1970.  Mrkněte, co se v uplynulém týdnu v literárním světě událo.

topol

Velká podzimní akce pro všechny milovníky současné české literatury začíná právě dnes – 14. – 18. září probíhá v Praze a pražské příměstské dopravě Festival autorského Čtení ve vlaku. Můžete nastoupit do vagonu, kde předčítá Topol, Hakl, Typlt, Dousková, Viewegh…

Ještě jednou Jáchym Topol – Slovinský svaz spisovatelů udělil českému autorovi cenu za mimořádnou literární činnost ve střední Evropě. Některá jeho díla jsou už pomalu klasika, určitě doporučujeme jeho prvotinu Sestra.

Spisovatele Gabriela García Márqueze 24 let odposlouchávala a sledovala FBI. Vyplývá to z nově odtajněné složky, kterou si americký úřad pro vyšetřování začal vést po příjezdu Márqueze do New Yorku v roce 1961. Údajně kvůli jeho stykům s Fidelem Castrem a tomu, že byl prostě “levičák”. Agenti si prý dělali legraci z jeho angličtiny… Zajímalo by nás, kolik skvostů napsali ve své mateřštině oni 🙂 Zpráva samozřejmě vedla k mnoha narážkám typu “Láska za časů sledování”.

Martin Reiner, držitel ceny Magnesia Litera za prózu, konkrétně za knihu Básník, chystá sbírku poezie. Autor získal díky Básníkovi nejen Literu, ale i věhlas (a taky Cenu Josefa Škvoreckého), a teď chystá básnickou sbírku s titulem Nové decimy. Rozhodl se ji vydat za podpory široké veřejnosti, spojil se se serverem Hithit a vrhl se do v Čechách nepříliš probádaných crowdfundingových vod – i vy tak můžete na vydání přispět a získat třeba podepsaný výtisk, další autorovy knihy nebo pozvánku na křest.

Poprvé vychází jedna ze tří divadelních her Milana Kundery Ptákovina. Vychází s autorovou předmluvou v přepisu záznamu hry z roku 1970 v hlavní roli s Milošem Kopeckým. Supraphon zároveň vydal i zvukový záznam tohoto představení, které bylo velice záhy zakázáno. Není divu, točí se kolem kosočtverce, nakresleného na tabuli, a to bylo na dobu zřejmě příliš. Víte, proč se hra ve Francii, narozdíl od Jakuba a jeho pána, nehraje? Ve hře implikovaný význam kosočtverce je totiž regionálně specifický a ve Francii ho neznají 🙂

Čtěte také  Otvíráme první Martinus v Brně!