blog

Co přinese Velký knižní čtvrtek?

Letos už poosmé přinese Velký knižní čtvrtek výběr patnácti výrazných knižních novinek. 15. říjen bude letos patřit J. Nesbomu, Jeremy Clarksonovi, Miloši Urbanovi a dalším.  Jako tradičně budou vydání knih provázet autorská čtení, autogramiády a setkání s autory.

jo_nesbo

A jaké tituly Velký knižní čtvrtek tentokrát přinese? Z tuzemských autorů to budou Miloš Urban, který dnes patří mezi nejvýraznější české spisovatele mladší generace. Jeho novinka, paralelní román Urbo Kune, přináší příběh knihovníka Mikuláše Jelena, který odchází za prací do nového hlavního města Evropy jménem Urbo Kune. Martin Sodomka si ve své technické edici připravil nejen pro dětské čtenáře další příběh krysáka Arnyho v knize Jak si postavit dům. MUDr. Tomáš Šebek byl v Afghánistánu s Lékaři bez hranic. Mezi zákroky, při nichž operoval těžce zraněné z bojů i léčil docela „běžné“ úrazy, fotil a psal.

Osobité a mnohdy humorné svědectví sepsal do své knihy Mise Afghánistán. Český krtek v CIA od Vladimíra Ševely je skutečným příběhem agenta Karla Köchera, který byl jediným špionem někdejšího východního bloku a zřejmě i jediným zahraničním agentem vůbec, kterému se podařilo proniknout do CIA. Ekonomové Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora ve své knize Zlatý poklad tentokrát míří na dětské čtenáře. Bohatě ilustrovaná kniha pohádek plná pohádkových bytostí, vychytralých podvodníků, lidí a zvířátek laskavým a nenásilným způsobem vysvětluje základní pojmy finanční gramotnosti.

Kniha Povaha změny, kterou editoval kolektiv autorů pod vedením ředitele Českého egyptologického ústavu Prof. Mgr. Miroslava Bárty, přináší pohled různých odborníků (Václava Cílka, Petra Pokorného, Jiřího Padevěta, Luboše Kropáčka, Dany Drábové a dalších) na vybrané problémy dneška od klimatických změn po bezpečnostní situaci.

Ze zahraničních autorů jsou zde zastoupeni Jo Nesbø s novým krimi románem Syn, dále první případ inspektora Zacka ve stejnojmenné knize od autora Monse Kallentofta. Ďábelská jízda – ostrovtipné komentáře, břitké postřehy a ten nejsušší britský humor, to je již třetí sbírka automobilových recenzí, které Jeremy Clarkson – ano, ten všemi milovaný rebel z pořadu Top Gear – píše týden co týden pro britské The Sunday Times. U nás dobře známý autor

Čtěte také  Celeste Ng: Temnota a naděje jsou pro mě strany téže mince

Chris Priestley vydává knihu Příšerné příběhy vánoční. V sedmi příbězích prodchnutých tajuplnou, strašidelnou atmosférou čeká na čtenáře spousta geniálně nečekaných zvratů a samozřejmě nezbytné, hrůzu nahánějící poučení, že není radno porušovat pravidla. Autor v rámci Velkého knižního čtvrtku osobně zavítá do České republiky a setká se se svými příznivci. Literaturu faktu zastupuje velmi populární americká spisovatelka Tilar J. Mazzeová s novinkou Hotel Ritz – historií hotelu, kterým procházely dějiny Evropy. Debutový román kanadské spisovatelky narozené v Nepálu Kate A. Boormanové Smrtná zima je první díl fantasy trilogie pro mládež, která se bude líbit všem fanouškům knih Hunger Games a Labyrint: Útěk. Němečtí autoři Richard Birkefeld a Göran Hachmeister se ve svém krimi románu Berlínská past vrací do Berlína roku 1944, kde policejní vyšetřovatel Hans Kalterer pátrá po sériovém vrahovi. Nekonvenční kriminální příběh, kde je zločincem oběť nacistického teroru a vyšetřovatelem policista třetí říše s krví na rukou.

Úspěšná prvotina anglické novinářky a spisovatelky Sarah Vaughanové je román pro ženy Láska s chutí makronky odehrávající se v prostředí populární gastronomické soutěže Hledá se nejlepší pekařka! Držitelka prestižní Pulitzerovy ceny Donna Tarttová patří k nejuznávanějším americkým autorům současnosti. Čtenáři se mohou těšit na její nový a strhující román Stehlík. Dobrodružnou dětskou fantasy zde zastupuje první díl trilogie autora J. D. Rineharta Koruna tří: Prokletý král.

Seznam titulů:

Jo Nesbø – Syn (Kniha Zlín)

Miloš Urban – Urbo Kune (Argo)

Martin Sodomka – Jak si postavit dům (MS Studio)

Mons Kallentoft  – Zack (Host)

Tomáš Šebek – Mise Afghánistán (Paseka)

Vladimír Ševela – Český krtek v CIA. (Prostor)

Jeremy Clarkson – Ďábelská jízda (Dokořán)

Donna Tarttová – Stehlík (Argo)

Čtěte také  Osvědčené tipy na knižní dárky na poslední chvíli

Chris Priestley – Příšerné příběhy vánoční (Argo)

Vladimír Pikora, Markéta Šichtařová – Zlatý poklad (NF Distribuce)

Kate A. Boormanová –  Smrtná zima (Host)

Miroslav Bárta, Martin Kovář, Otakar Foltýn –  Povaha změny (Vyšehrad)

Richard Birkefeld, Göran Hachmeister – Berlínská past (Garamond)

Tillar J. Mazeová  – Hotel Ritz (Metafora)

Sarah Vaughanová – Láska s chutí makronky (Mladá fronta)

  1. D. Rinehart – Koruna tří: Prokletý král (Host)