blog

Malý hrdina: Šestiletý chlapec vytvořil knihovnu pro děti bezdomovců

11.09. 2015

Blake Ansari je šestiletý chlapec, který by chtěl změnit své město. Sám navštěvuje prestižní školu na Upper West Side a trápí ho, že řada dětí v jeho městě nemá takové možnosti jako on. Trápí ho otázka dětí bezdomovců. Během loňského roku si Blake začal uvědomovat, že některé děti v New Yorku nemají kde bydlet a spí se svými rodinami na ulicích. V dnešní době je bez domova asi 22 tisíc Newyorčanů, což je rekordně vysoké číslo. A stále stoupá.

blake

Blakeův otec Nuri Ansari pracuje na rozvoji programu pro bezdomovce a bývalé vězně. O tuto problematiku se zajímá i Blakeova matka. Vyprávěla synovi příběh dívky bez domova jménem Dasani, který byl zveřejněn v The New York Times. Blake na něj reagoval slovy: „To znamená, že ty děti nemají ani knihovnu?“

A tak se díky malému Blakeovi zrodil nový projekt. Začaly se sbírat knihy. Spousta jich pocházela od jeho spolužáků ze školy, dvě stovky jich daroval jejich rodinný přítel Bob Gore, ještě více jich na projekt věnoval úřad městské části. Pozadu nezůstali ani lidé z okolí a dětské muzeum na Manhattanu.

Celkem bylo nashromážděno šest stovek dětských knih.Ty Blake rozdal dětem žijícím na ulici. Podle svých slov by byl nejšťastnější, kdyby pro děti bezdomovců mohl v budoucnu vybudovat skutečnou knihovnu, opravdovou zděnou budovu.

Blakeovi rodiče tvrdí, že by svého syna rádi v úsilí zvýšit povědomí o závažnosti problémů bezdomovců ve Spojených státech, kde téměř 1,2 milionu dětí školního věku nemá domov, podporovali. „Děti bez domova jsou v Americe problémem, který je naprosto přehlížen. Nikdo o něm nechce mluvit. Když však může šestileté dítě pro zlepšení situace něco udělat, proč by nemohli dospělí?“ uzavírá téma Starita Ansari.

Čtěte také  Ohlédnutí za Světem knihy 2023

Zdroj: theatlanticcities.com