blog

Čtěte před spaním, budete spokojení!

Že v titulku přeháníme? Možná trochu, ta korelace určitě není takhle jednoduchá. Nicméně, chceme vás přesvědčit, že čtení, a nejen to před spaním, vám pomůže s nedostatkem soustředění, stresem a spoustou dalších věcí, které vám otravují život.

knihyvposteli

Už od léta s vámi hledáme způsoby, jak si najít více času na čtení. Proč si myslíme, že bychom všichni měli a hlavně mohli více číst? Samozřejmě proto, že mít krásnou knihovnu plnou knih je podle našeho názoru lepší než třeba skříň plná drahých obleků. Taky proto, že sečtělý člověk je zábavnější společník, čtení pěstuje empatii a tak dále a tak dále… Ale čtení má i zcela sobecké benefity jako je lepší paměť, veřejné vystupování a méně roztěkané myšlenky. Proč?

Všichni máme problém se do čehokoli ponořit. Informace se na nás valí jako velká voda, my na ně klikáme, zároveň komunikujeme skrz různé sítě a aplikace se spoustou lidí naráz, prohlížíme si videa s roztomilými kočičkami… Ale málokdy dokážeme to, skrz co zrovna listujeme (ať už doopravdy nebo jen obrazně), skutečně vstřebat. Tak třeba průměrná doba, strávená četbou článku na internetu, je 15 vteřin. To může znamenat jen dvě věci – buď výzkum, který tohle číslo spočítal, narazil na samé rychločtenáře, a nebo prostě všichni pořád těkáme od jedné činnosti ke druhé.

Jako bychom se báli soustředit se jen na jednu aktivitu, zato pořádně. Čtení knih je tím ohrožené – například v USA v roce 2014 nepřečetla celá čtvrtina dospělé populace ani jednu knihu. Přestat překlikávat mezi Facebookem, pracovním a soukromým e-mailem, esemeskami a čtením se přitom vážně vyplatí.

Tím, že čtení vyžaduje soustředění, plnou pozornost a opravdové vstřebávání obsahu, totiž buduje naši paměť a duševní schopnosti vůbec, a to bez ohledu na věk. Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří pravidelně a soustředěně čtou, prostě v testech mentálních dovedností převálcují ty, kdo nečtou. Navíc jsou i lepšími řečníky – to vše díky slovní zásobě, znalosti různých žánrů a typů písemného projevu, a také právě tomu prokletému soustředění.

Čtěte také  BookTok a Bookstagram: Jaká jsou knižní zákoutí sociálních sítí?

Když si knihu otevřete před spaním, bude se vám také lépe spát. Výzkumníci odhalili, že pouhých šest minut čtení sníží hladinu stresu čtenáře o 68%, takže stačí pár stránek a spíte jako kotě. Čím to je? Podle autorů studie není kniha jen rozptýlením, ale naplno zapojuje naši představivost a přenáší nás do změněných stavů vědomí. To uvolňuje napětí, přináší tělu relaxaci a pak už jen… Zzzzzz.

Dobrá zpráva také je, že nezáleží na tom, jak hodnotné to, co právě čtete, je – podle kritiků, učitelů literatury nebo vašich přátel. Ať je to totiž úplná oddechovka nebo James Joyce, o blahodárném vlivu na mysl i tělo rozhoduje pouze to, jak moc se do četby ponoříte.

Další skvělý důvod, proč si #ViceCasuNaCteni najít, nemyslíte? 😉

(Podle článku magazínu Business Insider, kde najdete i linky na všechny zmíněné studie)