blog

Vánoční LookBook #4: Mládežníci

Tenhle vánoční LookBook je asi náš nejoblíbenější. Mohl by se totiž klidně jmenovat “co si Martinusáci přejí pod stromeček”. Počítáme sami sebe totiž mezi mládežníky a mládežnice, pro které jsme vybrali knihy s trochou rebelství, takové, které se nebojí vážných témat… Prostě ty nejlepší kousky pro lidi kolem dvaceti. Nebo kolem třiceti. Nebo… 😉

IMG_1276

Jsou světla, která nevidíme – tahle kniha zaujme už velice povedenou obálkou, a nás v zápětí ještě více zaujala i příběhem. A nejen nás – Anthony Doerr za toto dílo získal Pulitzerovu cenu. Vypráví o slepé francouzské dívce a německém vojákovi za druhé světové války, jejichž osudy se propletou. Přemýšlivé čtení, které vám zůstane ještě dlouho v hlavě.

MAR04

První autorská komiksová kniha ilustrátorky, výtvarnice a streetartistky ToyBox Moje kniha Vinnetou kombinuje příběh o indiánském náčelníkovi tak, jak ho napsal malý kluk, s příběhem mladé squatterky, která musí bojovat s nepřízněmi osudu. Emotivní vyprávění ukazuje, že ani buldozery, ani šípy nepřátel, ani byrokrati a rakovina nedokáží přemoci přátelství a touhu po svobodě. Kniha získala cenu Muriel 2015 za nejlepší komiksovou knihu a nejlepší kresbu.

MAR15

Ladislav Zibura se dostal do povědomí díky svému putování místy, kam se spousta lidí bojí a způsobem, kterému se radši všichni vyhnou. Usměvavý blonďák si dělá ze všech a ze všeho legraci, boří jeden předsudek za druhým a rád ukazuje, že dobří lidé žijí všude, bez ohledu na to, kolik kilometrů k nim musíte ujít. Vyprávění o jeho cestě do Jeruzaléma v knižní podobě je skvělým dárkem pro každého, kdo se rád vydává za obzory všedního dne 🙂

MAR17

Někdy se nám dostane do ruky kniha, která je tak skvěle typograficky zpracovaná, že se nestačíme divit. Taková je i Straka na šibenici z nakladatelství Host. Kromě krásné formy má i velmi zajímavý obsah. Román Daniela Petra vychází z obrazu Pietera Brueghela, na kterém dětské oči vidí ptáka na zvláštní houpačce, dospělí se ale při pohledu na něj zaměří na šibenici. Hlavní hrdina románu se naučí ještě v předškolním věku číst, jeho despotický otec ho i tak ale udržuje v nevědomosti… Pro milovníky a milovnice současné české prózy ideální kousek.

Čtěte také  Jak na knihy Annie Ernaux?

musk

Dříve byl rockovou hvězdou mezi podnikateli Steve Jobs. Dnes je jím Elon Musk, a tahle generační výměna nenastala jen s předčasným úmrtím šéfa veleúspěšného Apple. Elon Musk je inovátor jako jeho předchůdci, v mnoha věcech jde však ještě dál. Jeho projekty – především Tesla Motors a Space X – se zabývají obnovitelnými energiemi, cestováním do vesmíru a dalšími revolučními proměnami zavedených postupů. Jeho biografie dodá každému nápady a elán nejen do práce.

parizanka

Kniha Se šarmem Pařížanky vychází v novém, elegantním vydání. Tenhle kousek se hodí pro všechny ženy, které chtějí svůj šatník a šmrnc přiblížit tomu francouzskému. Spousta fotek, rad z oblasti základů garderoby, kosmetických a módních triků… Jak autorky na fotkách dokazují, je to mnohem jednodušší s dlouhýma nohama 🙂 Knihou nicméně určitě potěšíte všechny parádnice, které se už sice nechtějí stát princeznami, ale móda a styl je zajímá pořád 😉

Vybrali jste něco pro sebe? Za to se nemusíte stydět! 🙂 Budeme ale moc rádi, když vyberete i nějaký ten dárek pro přítele, přítelkyni, bráchu, ségru, nebo třeba i duchem mladé rodiče. A pak k němu přibalte #ViceCasuNaCteni!

Spoustu dalších tipů pro další skupiny obdarovávaných najdete v našem vánočním pomocníkovi 😉 Přejeme šťastnou ruku!