blog

Vánoční LookBook #7: Pro tatínky

Co ještě k Vánocům tátovi? Ten můj si vloni přál sekeru, předloni plyšového soba, co chrápe, když se mu zmáčkne packa. Letos chce koloběžku. Vážně. V Martinusu tedy moc dobře víme, že každý táta je jiný. I tak jsme se ale rozhodli vám v tomhle lookbooku představit pár knížek, které by tatínky různých typů mohly zaujmout. Ať už je přibalíte k plyšákovi nebo nářadí do dílny 🙂

MAR01

Detektivky Petera Maye jsou velice dobře hodnocené kritikou i čtenáři. A to prosím není ze Skandinávie! Na Ostrov Entry se vypraví vyšetřovatel Sime Mackenzie, aby vyšetřoval vraždu. Stísněná atmosféra malého studeného ostrova skvěle doplňuje tíseň, kterou detektiv pociťuje, musí totiž zapátrat ve vlastní minulosti. Hlavní podezřelá je mu totiž zvláštně povědomá… Na dlouhé zimní večery k čaji nebo whisce skvělý kousek.

MAR03

Jo Nesbø ze Skandinávie samozřejmě pochází. A je asi vůbec nejznámějším představitelem žánru Nordic Noir. Jeho novinka Syn přeskakuje laťku, kterou sám nastavil velmi vysoko knihami s Harrym Holem v hlavní roli. Nová kniha je ale i bez něj skvělá. Charismatický antihrdina v ní utíká z vězení, aby splácel dluhy a vyrovnával křivdy.  Tuhle knihu obdarovaný neodloží, dokud nedočte.

M2-02

 

Pokud má váš táta radši literaturu faktu a také temnější témata, pořiďte mu knihu Islámský stát: Uvnitř armády teroru.  Tahle publikace jde mnohem dál než kam se dostanou komentáře ve večerních zprávách. Americký novinář a syrský analytik v ní rozebírají historii asi nejkrutější militantní skupiny současnosti, její hlavní postavy i kontext, ve kterém roste její síla. Nesmírně zajímavé, i když nijak zvlášť příjemné čtení.

gdrr-02

Mario Puzo si sepsáním příběhu rodiny dona Corleona zařídil nesmrtelnost. Hlášky i jména mafiánů z jeho knih zlidověly, filmová zpracování sbírala ovace. Teď přichází Kmotr v luxusním vydání, které má přes tři kila, spoustu nádherných ilustrací, je prostřílené a místo záložky má náboj ráže 9mm. Skvělý dárek pro fanoušky!

Čtěte také  Klára Vlasáková: Změny ženského těla jsou takřka věc veřejná

MAR06

Někteří tatínkové jsou abstinenti. Někteří jsou ortodoxní pivaři. A pro všechny ostatní je tu Světový atlas vína 🙂 Kniha pojímá oblíbený nápoj jako rozsáhlou kulturu, která nabývá v různých koutech světa různou podobu. Spousta přehledných map a nákresů, detaily o oblastech a odrůdách… Prostě velká krása. Přibalte lahvinku 🙂

MAR20

Pro tatínky, kteří mají rádi kvalitní světovou prózu, jsme vybrali Haruki Murakamiho a jeho Muže, kteří nemají ženy. V povídkovém souboru je patrný duch magického realismu, který Murakamiho příběhy prostupuje, a také duchové žen, které z nějakého důvodu chybí v životech hlavních hrdinů. Milovníci Murakamiho mají jasno, jde o jednu z jeho nejlepších knih.

Odhadli jsme zrovna toho vašeho tatínka, našli jste pro něj knižní dárek? Pokud ne, nezoufejte a mrkněte do vánočního pomocníka, určitě by ho potěšila i některá z knih v dalších kategoriích. A až vyberete, nezapomeňte přibalit i více času na čtení! Tátové si ho zaslouží 😉