blog

10 faktů, které jste možná nevěděli o Petru Panovi

16.02. 2016

„Celý svět je vyrobený z víry, důvěry a vílího prachu.“ S autorem této věty, kterým je sir James Matthew Barrie, naprosto souzníme. I když nemáme takové štěstí jako Petr Pan a všichni jednou musíme dospět, neznamená to nutně, že musíme přestat být dětmi nebo číst pohádky. Znamená to, že máme víc povinností a čas na čtení si občas musíme pracně hledat, pořád ale věříme na víly. Pojďme si znovu přečíst knížku Petr Pan, která u nás nedávno vyšla v krásném, velkém ilustrovaném vydání a ještě předtím si připomeňme, proč je tahle pohádka tak výjimečná.

Petr Pan

1. Petr Pan vznikl původně jako divadelní hra. Až v roce 1911 vznikl román Petr a Wendy. První divadelní verze měla premiéru v londýnském Duke of York’s Theatre 27. prosince 1904. Okamžitě se stala velmi populární a pravidelně ji tu opakovali každý rok celých deset let.

2. M. Barrie příběh neustále aktualizoval. Upravoval a přepisoval ho každý rok. Petr Pan tak, jak ho známe dnes, vznikl tedy vlastně až v padesátých letech minulého století.

3. Petra Pana kritizoval J. R. R. Tolkien. Podle něj nezáleží na tom, kolik vám je, abyste se cítili mladě. „Děti mají dospět. Ne se stát Petrem Panem.“

4. Říká se, že jméno Wendy, které je dnes už vžité, si J. M. Barrie vymyslel, a to tak, že zkomolil slovo „friendy“ (v překladu něco jako “kamarádíček“). Toto jméno bylo ale používáno již v 19. století, i když mnohem častěji pro chlapce.

Petr Pan

5. M. Barrie bydlel v Londýně poblíž Kensingtonských zahrad a často sem chodil hledat inspiraci. Právě tady teď můžete najít bronzovou sochu Petra Pana, ke kterému šplhají veverky, myši, králíci a malé víly. Pokud sebou budete mít na procházce v Kensingtonských zahradách smartphone, můžete si stáhnout příslušnou aplikaci a naskenovat kód, který je na plaketě u sochy a Petr Pan vám zavolá a řekne pár slov do telefonu.

Čtěte také  3 důvody proč stále čteme Pýchu a předsudek

6. Největší inspirací pro postavu Petra Pana byl Barrieho mladší bratr David, který zemřel na následky nehody, jenž se mu stala při bruslení. Stalo se to den před jeho čtrnáctými narozeninami. Pro Barrieho a jeho matku je David „chlapec, který nikdy nevyrostl“. Existují ovšem také tvrzení, že skutečnou inspirací pro Petra Pana byl Barrieho adoptovaný syn Peter Llewellyn Davies. Na rozdíl od svého literárního dvojníka Llewellyn Davies vyrostl, stal se vydavatelem a zapříčinil se o vydání Traversovy knihy Mary Poppins.

7. Vílí prach byl jednou z posledních úprav Barrieho příběhu. Původně Petr a Ztracení chlapci uměli létat jen za pomoci šťastných myšlenek. Spisovatel byl však nucen vílí prach do pohádky přidat, jelikož se ukázalo, že děti jeho příběhu natolik věří, že si myslí, že i jim postačí pouze šťastné myšlenky k letu; to zapříčinilo několik nešťastných nehod, když se pokoušeli odletět ze svých postelí.

8. V roce 1929 věnoval J. M. Barrie svá autorská práva na Petra Pana nemocnici Great Ormond Street Hospital a požádal je, aby nikdy nezveřejňovali, jaké sumy tím získávají. Nemocnice jeho přání respektuje.

Petr Pan

9. V Čechách vyšla kniha poprvé ve 20. letech minulého století pod názvem Sir James Matthew Barrie – Petr Pan I-III. Dalšího vydání se dočkala až v roce 1997 a nyní v roce 2015. Jistou podobnost mnozí čtenáři nacházejí v postavě pana Tau, který je podle nich jakýmsi Petrovým alter egem, promítá se v něm osobnost Barrieho a tudíž i Petra Pana.

10. Příběh chlapce, který nikdy nezestárl, byl celkem 9x zfilmován, nejznámější je asi verze z roku 2003 s Jeremym Sumpterem v hlavní roli. Nejstarší (němý) film je z roku 1924 a nejnovější je loňský prequel k Petru Panovi s názvem Pan.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Zdroje: NewsOklist25.com