blog

Co budeš číst na Valentýna? (část I.)

Blíží se Valentýn a i když samozřejmě dáváme přednost puse pod rozkvetlou třešní na prvního máje, rozhodli jsme se vám při této příležitosti připomenout 20 knížek, v nichž se odehrávají milostné příběhy, při nichž vám jistojistě srdce roztaje i v únoru. V první desítce jsme se zaměřili na klasiku.

Pokání

1. Romeo a Julie. Klasika, o kterou alespoň zavadil každý na střední škole. Shakespearovské drama staré 419 let dodnes dokáže pohnout vašimi city. Však kdo by nefandil vlastně ještě puberťákům (víte, že Julii bylo teprve čtrnáct?), kteří se vzepřou znepřáteleným Montekům a Kapuletům a touží spolu být navzdory všemu? Koncept Shakespearova dramatu vychází z antických tragédií, kde se to milostnými příběhy jen hemžilo. Jestlipak si pamatujete ze střední, jak tragicky skončili tito dva milenci?

2. Jana Eyrová. Pan Rochester ani Jana to neměli v životě jednoduché a trvalo, než jim spisovatelka Charlotte Brontëová dopřála dát se dohromady. Není to knížka plná láskyplných slůvek; však taky Jana není žádná křehká osůbka, která by omdlévala při každé příležitosti a pan Rochester je občas jízlivost sama. I přesto vás jejich příběh jistojistě zaujme a dojme, protože je plný opravdových, hlubokých citů.

3. Pýcha a předsudek. Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky. Povýšený, pyšný Darcy a tvrdohlavá Elizabeth, kdo by tento výjimečný literární pár neznal. Jane Austenová stejně jako Charlotte Brontëová v díle výrazně předběhla svou dobu a věřte nám, že tohoto moderního, spletitého milostného příběhu se nebudete moci nabažit.

4. Evžen Oněgin. Když Taťána napíše milostný dopis Evženovi, zprvu nereaguje. Později si samozřejmě uvědomí, že to je osudová žena jeho života, ale je příliš pozdě, Taťána zůstává věrná svému manželovi. Puškinův veršovaný román se vám vryje pod kůži a nebudete se od něj chtít odpoutat, navzdory tomu hořkosladkému konci. Ale takhle už prostě někdy lásky končí, však víme.

Čtěte také  Ladislav Zibura: Sbíral jsem odvahu napsat něco velmi osobního

5. Petr a Lucie. První světová válka, Francie. Teprve při třetím setkání na sebe tihle dva promluví, do té doby si vyměňují jen letmé dotyky a úsměvy. Brzo přestávají vnímat okolní krutý svět a žijí jen sami pro sebe, co nejintenzivněji to jde, protože Petr bude brzo povolán do války. Na Velký pátek si jdou slíbit lásku do kostela, který je během varhanního koncertu bombardován… Válka, láska, drama, smutek a čtivost, všechno to v té knize je.

Velký Gatsby

6. Velký Gatsby. Dvacátá “jazzová” léta minulého století, oslnivé večírky a nevýslovně šarmantní Jay Gatsby. Jeho životní láskou je vdaná Daisy. Narozdíl od Jany Eyrové a Elizabeth Bennetové na Daisy nečeká na konci zrovna happyend… Vztah Gatsbyho a Daisy je vášnivý, dramatický a perlivý jako šampaňské servírované na jeho večírcích a vy budete tento příběh doslova hltat.

7. Romeo, Julie a tma. Samozřejmě jsme nezapomněli ani na českou klasiku! Otčenáškova novela je nevýslovně smutným příběhem Ester a Pavla. Ester je Židovka, nedostavila se do transportu do Terezína a Pavlovi se jí zželí a ukryje ji ve svém domě. Nakonec je z toho samozřejmě láska jako trám. Ačkoliv se jedná “jen” o krátkou novelu, spisovateli se podařilo napsat výjimečný příběh, na jehož konci se vám bude tajit dech.

8. Pokání. Co všechno může způsobit jedna malá holka s velkou představivostí? Dozvíte se právě v McEwanově nejlepším románu s austenovskou atmosférou 18. století. V knize na vás kromě výjimečného milostného vztahu čeká několik skutečně překvapivých momentů, při kterých nad stránkami jistojistě zůstanete stát s pusou dokořán.

9. Láska za časů cholery. Milostný trojúhelník, který trvá padesát let, to si zaslouží vaši pozornost, ne? Španělská klasika odehrávající se na konci 19. století vám zprostředkuje pohled na životy třech lidí – Florentina Arizy, jenž je celý život beznadějně zamilovaný do Ferminy Dazové, která si však za manžela vzala doktora Juvenala Urbina. Jejich cesty se kříží, potkávají se a zase se rozcházejí a na pozadí těchto vztahů se proměňuje Kolumbie, ve které se příběh odehrává.

Čtěte také  Knižní horoskop na rok 2024

10. Pěna dní. Toto surrealistické dílko francouzského spisovatele Borise Viana vás zasáhne víc, než byste čekali. Ze začátku perfektní, láskyplný a možná i trochu plytký vztah Colina a Chloé se začne proměňovat, když lékař zjistí, že Chloé trpí strašlivou chorobou – v plíci jí vyrůstá leknín a pomalu ji zabíjí. Z lehkovážného románku se postupně stává komplikovaný vztah, který oba dva vysává. I přesto však jeden bez druhého nemohou být.

V druhé části článku o knihách, v nichž se odehrávají výjimečné zamilované příběhy, se podíváme do současné literatury 😉