blog

Co budeš číst na Valentýna? (část II.)

Je tu druhá část valentýnského článku, která je doslova napěchovaná tipy na romantické příběhy. Tentokrát jsme si vzali pod drobnohled současnou literaturu a tady jsou naše srdcovky.

Všechny malé zázraky

1. Eleanor & Park. Romance o to lepší, že hlavní hrdinové nejsou oblíbení hezounci. Ona je holka trochu při těle, on je kluk s asijskými předky. Oba ve škole platí za outsidery. Můžeme ale potvrdit to, co říká anotace – když se poprvé vezmou za ruce, na chviličku vás to připraví o dech. Není to cukrkandlová první láska, má tak trochu hořkou příchuť, ale o to krásnější to ve výsledku je.

2. Zakletý v čase. Člověk by řekl, že knížky o cestování v čase zařadíme do sci-fi, ale tady jde hlavně o vztah Clare a Henryho. Henry trpí nevyléčitelnou chorobou – nekontrolovatelně se v čase přemisťuje do minulosti i do budoucnosti. Jejich láska tedy vzkvétá v několika časových rovinách současně a je to nádherný příběh, ve kterém nezáleží na tom, kdy se se svým vyvoleným potkáváte, když víte, že někdo jako váš vyvolený vůbec existuje.

3. Hledání Aljašky. Mnozí asi považují za Greenovo nejromantičtější příběh Hvězdy nám nepřály, ale my jsme si zvolili trochu netypické Hledání Aljašky. Greenova prvotina je především o neopětované lásce; ve středu dění je opět jedna nepředvídatelná a okouzlující dáma, jmenuje se Aljaška Youngová a šestnáctiletý Miles, řečený Váleček, je do ní celý pryč. Je to knížka o dospívání, o začátcích na střední škole a o tom, jak je zoufalé a tragické být zamilovaný do někoho, kdo vaší lásku neopětuje tak, jak byste si představovali.

4. Jeden den. Dva lidé během dvaceti let. Emma a Dexter se mění stejně jako sama Británie. Jednou za rok se sejdou na Den sv. Swithina a od laškování a flirtování přes občasné úlety až k pevnému přátelství a nakonec i osudovému vztahu vede dlouhá cesta. Podle spisovatele Davida Nichollse přátelství mezi mužem a ženou neexistuje a je vždy jen otázkou času, kdy se jeden z nich o něco pokusí.

Čtěte také  BookTok a Bookstagram: Jaká jsou knižní zákoutí sociálních sítí?

5. Jak najít láskuChristine uzavře s Adamem poměrně bizarní dohodu: do jeho pětatřicátých narozenin, do kterých zbývají přesně dva týdny, mu dokáže, že život stojí za to. Adam se ho totiž právě rozhodl ukončit. Není to zrovna typický milostný příběh, ale o to nápaditější a romantičtější to ve výsledku celé je. Autorka této knížky, Cecelia Ahernová, je na poli milostných příběhů jedničkou, má na svědomí kupříkladu PS: Miluju tě nebo S láskou, Rosie. A román Jak najít lásku za těmihle bestsellery rozhodně nezaostává.

kniha

6. Dějiny lásky. V této knize autorka Nicole Kraussová znázorňuje osudy hned několika postav, a to jak v současném New Yorku, tak během druhé světové války. Hořký humor a milostné propletence, to je téma celých Dějin lásky, které vás dostanou svou promyšleností a čtivostí. Je to knížka, která umí hluboce zasáhnout a i když ji čtete podruhé, potřetí, nebo počtvrté, vždycky v ní najdete nějakou novou inspirující myšlenku. Především o lásce, samozřejmě.

7. Než jsem tě poznala. Louise žije mimořádně obyčejným životem servírky v bistru v zapadlém městečku. To se změní, když se potká s Willem, kterého nehoda upoutala na kolečkové křeslo. Pesimistický, protivný Will a upovídaná, veselá Louise – však to znáte, protiklady se přitahují. Komplikace však nesmí ve správném milostném románu chybět a jejich štěstí je tvrdě vybojované.

8. Všechny malé zázraky. Když Finch potkal Violet, život mu najednou začal dávat smysl. Trpí bipolární poruchou a fascinuje ho smrt. Violet naopak fascinuje to, co se může stát v budoucnosti. Finch je pro ostatní zvláštní a nepochopitelný blázen, ale s Violet je to snadné, s Violet je přemýšlivý, inteligentní, zábavný a originální. Není to úžasné, když potkáte někoho, s kým si připadáte, že jste sami sebou a zároveň jste pro něj doopravdy báječní? Malý velký román o prvních láskách a komplikovaných životech.

Čtěte také  Kde zrovna jsem: Všední život jako něco mimořádného

9. Velká ryba. Kouzelný příběh nejen o tom, že aby muž získal ženu svých snů, je schopen kvůli tomu překonat veškeré báje, které si sám vymyslel. William na smrtelné posteli vypráví svému synovi vše, co ve svém neuvěřitelném životě prožil a na konec je úplně jedno, co je pravda a co ne. Celý příběh pojí dohromady vyprávění, jak se William a jeho žena Sandra dali dohromady, co všechno musel Will překonat, aby ji získal a čemu všemu museli čelit během společného života.

10. Dobrý proti severáku. Moderní epistolární román vyprávěný v e-mailech. Jedna chyba, jedna špatně napsaná e-mailová adresa a je na světě výjimečná kniha o vztahu dvou lidí, kteří se nikdy naživo neviděli, ale přes ty internety se do sebe zamilují. Dříve či později přijde nevyhnutelné – mají se spolu setkat? Nenaruší se tím to křehké pouto, které si vybudovali ve svých e-mailových schránkách? Emmi a Leo brzo zjistí, že e-maily jim prostě nestačí. Jejich příběh pokračuje v druhém dílu nazvaném Každá sedmá vlna.