blog

Maturitní recenze: Pygmalion

Chceme vám usnadnit maturitu z českého jazyka a literatury 🙂 I proto přinášíme recenze maturitní četby z pera vás, knihomolů a knihomolek. Přečtěte si recenzi na Pygmalion George Bernarda Shawa, o kterém Magdaléna píše: “Přestože osudy postav jsou nezvyklé, není to pohádka na dobrou noc pro děti.”

Tuto knihu, se spoustou dalších, jsme dostali jako povinnou četbu. Sama bych si ji asi nevybrala, protože mne nijak názvem ani stručným obsahem moc nezaujala. Proto jsem se do ní pustila s nemalým zklamáním a moc jsem od ní neočekávala. I když čtu velmi ráda a přečetla jsem spoustu knih, uklidňovala jsem se myšlenkou, že je psaná formou scénáře a není obsáhlá.

Přesto mě nakonec vyvedla z mého omylu. Hned po pár prvních stránkách jsem zjistila, že ji jen tak neodložím. Její vtip, zajímavost a elegance mne nutily neustále hltat každé slovo. Žila jsem fascinujícím příběhem a životní příběh, na první pohled obyčejné květinářky, ve mně utvářel neobyčejné pocity. A přestože osudy postav jsou nezvyklé, není to pohádka na dobrou noc pro děti, která končí pro všechny dobře – až neskutečně, jak to v pohádkách bývá.

Tuto knihu bych určitě doporučila všem studentům. Ať těm, kteří hledají díla, která mají přečtená během chvilky, protože nejsou oddaní knihám, tak ostatním, jimž nevadí číst obsáhlé příběhy. Každý si určitě najde v Pygmalionu „to své“.

Pygmalion opravdu potvrzuje rčení: „Nesuď knihu podle obalu.“

Autorkou recenze je Magdaléna Šnapková.

O autorce: Magdaléna studuje Pedagogické lyceum v Ostravě a mezi její zájmy patří samozřejmě knihy a kreativní činnost. Sama by v budoucnu ráda nějakou knihu vydala :).

Čtěte také  Anatomie rodu: Strhující románová mozaika